Glöm inte att anmäla dig till universitet och högskolor

Torsdagen den 15 april är det sista anmälningsdagen till universitet och högskolor. Läget har träffat två sökande och studievägledaren Anna Dimberg som delar med sig av sina bästa tips till dig som vill söka.

Saga Sävenhed hoppas på att komma in på juristprogrammet.
Saga Sävenhed hoppas på att komma in på juristprogrammet.

År 2020 var det rekordmånga som anmälde sig till universitet och högskolor i Sverige. Inför höstterminen hade 407 000 personer anmält sig enligt Universitets- och högskolerådet. Det innebär en ökning på 13 procent jämfört med föregående år.

Intresset för att studera är stor även detta år men också oron över att inte komma in. Saga Sävenhed, 18, vill söka till juristprogrammet på tre olika universitet.

– Jag tänker att det är ett väldigt brett program, en bra utbildning och ett roligt jobb i framtiden. Om jag inte skulle komma in kommer jag försöka jobba det året. Om jag verkligen vill bli jurist pluggar jag upp mina betyg eller försöker komma in via högskoleprovet, säger Saga.

Simon Nerin, 19, vill placera mäklarlinjen i Gävle som sitt förstahandsval.

Simon Nerin vill studera till mäklare i Gävle.
Simon Nerin vill studera till mäklare i Gävle.

– Jag läste fastighetsrätt under gymnasiearbetet och det väckte mitt intresse. Om jag inte kommer inte in tar jag en paus och känner efter. Jag tänker att om man inte hittar sin passion direkt så är det okej att ge sig lite tid för att ta reda på vad man verkligen vill göra, säger Simon.

Anna Dimberg är studievägledare på Carlforsskas ekonomi- och handelsskola i Västerås. Hon delar med sig av sina bästa tips till dig som är osäker på vad du vill söka.

Studievägledaren Anna Dimberg delar med sig av sina bästa tips.
Studievägledaren Anna Dimberg delar med sig av sina bästa tips.

– Fråga dig själv, vad är jag intresserad av? Vad vill jag egentligen jobba med?

Anna uppmanar till att ta reda på så mycket som möjligt om utbildningen, skolan och staden den ligger i. Men också till att ta det lugnt, om det blir fel så går det att välja om.

– Utbildningen är ju bara en väg till att nå ett mål. Är du osäker? Välj en kurs för att prova ett ämne innan du väljer ett program, säger Anna.

Anmälan görs på antagning.se och kom ihåg att placera dina val i rätt ordning. Första antagningsbeskedet kommer 16 juli.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget