Glåpord mot kvinnliga politiker mer vanligt än mot männen

Flashback forum är en av sajterna där näthatet är vanligast
Flashback forum är en av sajterna där näthatet är vanligast

Kvinnliga kommunpolitiker får mer hat på nätet än deras manliga kollegor, det visar en studie från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) på uppdrag av SKL.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) lät FOI analysera hat och hot på nätet mot sex kommunstyrelseordförande, av dessa var tre kvinnor och tre män. Det var i diskussionsforum och andra medier med kommentarsfält som man lade fokuset. Totalt runt 41 000 artiklar och 4,8 miljoner kommentarer och inlägg granskades i Avpixlat, Samhällsnytt, Nordfront, Fria Tider, Motgift, Nordisk Ungdom, Nyheter Idag och Flashback Forum. Resultatet var att kvinnorna fick ta mer hat än männen.

- Det är en fara för demokratin, säger SKL:s ordförande Lena Micko (S) till TT.

Cirka 20 procent av alla kommentarer om kommunstyrelseordförande innehöll någon form av hot, hat eller kränkningar. Man kom fram till att de kvinnliga kommunpolitikerna var utsatta för inte bara fler, men också grövre kränkningar, än de manliga kommunpolitikerna. Det förekommer också många sexistiska kommentarer riktade mot kvinnorna.

Ord som luder och batikhäxa är vanliga, också stolpskott, madrassen, tanten, vidriga kvinna och nytvättat hjärna.

- Ja, det tycker jag och tonen har blivit allvarligare, att det vänder sig mer mot personen och inte politiken. Och det har blivit brutalare och särskilt mot kvinnor. Det är vanligare än vad man tror och många drar sig för att anmäla och vi försöker uppmärksamma att man måste ta det på allvar, säger Micko.

Lena Micko tror att hatet kan ha allvarliga konsekvenser för både kvinnorna och samhället.

- Man blir försiktig med att våga fatta beslut, vilket är väldigt allvarligt. Det är en fara för demokratin, säger hon.

Riksdagens roll

Micko tycker också att riksdagen ska agera i frågan och skärpa lagstiftningen.

- Sen vill vi också skärpa lagstiftningen. Regeringen har sagt att man vill det men det har inte blivit verklighet än. Det är viktigt att hot mot förtroendevalda tas på lika stort allvar som mot journalister, säger hon.

I studien har FOI konstaterat att många av de hotfulla kommentarerna kan ses som hatbrott, i och med att det ofta finns uttalanden som utgör utryck av hat eller hot mot en grupp.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget