Glädjetårar i Taiwan – ja till homoäktenskap

Foto: TT

Äntligen! Taiwan har nu blivit det första landet i Asien som tillåter samkönade äktenskap. Utanför parlamentet samlades gayaktivister för att fira det nya lagförslaget som tillslut röstades igenom.

Det var mycket känslor och tårar när beskedet kom för de tusentals aktivister som samlats under fredagen, trots spöregn.

Lagom till internationella homo-, bi- och transfobidagen har lagen gått igenom, två år efter att författningsdomstolen i landet beslutat att det bryter mot grundlagen att diskriminera homosexuella från rätten att gifta sig.

Det har däremot inte varit en enkel väg till domsbeslutet. Frågan röstades om i november förra året efter påtryck från de konservativa partierna. Majoriteten röstade då för att äktenskap endast skulle få ingås mellan man och kvinna. President Tsai Ing-Wen, som lovat att införa samkönade äktenskap, fick enorm kritik då aktivistgrupperna tyckte att han svek sitt vallöfte.

Trots omröstningen stod domstolens beslut fast. Förslaget som slutligen röstades igenom innebär att homosexuella får ingå "exklusiva permanenta" partnerskap och ansöka om att registrera sig som gifta.

"Vi har tagit ett stort steg mot verklig jämställdhet och har gjort Taiwan till ett bättre land", twittrade Tsai Ing-Wen.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget