Gick upp i rök – visselblåsare i Kina frisläppt efter tre år

Den kinesiska journalisten Fang Bin rapporteras ha blivit frisläppt efter att ha varit frihetsberövad i tre år. Visselblåsaren rapporterade om covidutbrottet 2020 när han plötsligt gick upp i rök.

Tält där testning för COVID-19 görs. Mars 2023 i Bejing, Kina.
Tält där testning för COVID-19 görs. Mars 2023 i Bejing, Kina.

Det var i februari 2020 som den oberoende journalisten Fang Bin försvann när han rapporterade om de hårda covidnedstängningarna i staden Wuhan, där coronaviruset först upptäcktes. Nu ska ha blivit frisläppt, enligt medierapporter som citerade människor som står nära Fangs familj. Det ska ha hänt på söndagen och journalisten är fortfarande under hård bevakning, skriver tidningen The Guardian.

Vad hände med journalisterna?

Fang är en av de människor som blev utpekad av kinesiska myndigheter för att ha officiellt rapporterat om världens första covidutbrott och nedstängning. Fang och kollegan Chen Quishi, även han oberoende journalist, försvann från Wuhan februari 2020. Quishi dök upp 20 månader senare i sin kompis Youtubeflöde, men gav aldrig detaljer om sitt försvinnande. Fangs försvinnande har varit förvirrande, med uppgifter som har krockat med varandra. Vissa sa att han hade blivit arresterad, andra sa att han bodde hos sina föräldrar med övervakning.

På söndagen rapporterade Associated Press (AP) att Fang hade blivit dömd till fängelse i tre år för att ha ”startat bråk och provocerat fram problem”, en vag formulering som oftast används för att döma individer som går emot strömmen, så kallad politiskt oliktänkade, i Kina. Radio Free Asia rapporterade om att han avtjände sitt straff på en anstalt i Wuhan.

Pressfriheten i Kina är långt ifrån den vi har i Sverige.
Pressfriheten i Kina är långt ifrån den vi har i Sverige.

Pressfrihet i Kina

Enligt Reporter Utan Gränsers pressfrihetsindex så ligger Kina på plats 179 av 180, med Nordkorea längst ner på plats 180. De har ett av världens största fängelse för journalister, och aktivt jobbar att förtrycka det journalistika arbetet. Majoriteten av Kinas media styrs direkt av staten och används för att sprida statens propaganda.

Oberoende journalister och bloggare som skriver om ”känsliga” ämnen och information är oftast satt under bevakning, trakasserad, fängslade, eller i värsta fall, utsatt för tortyr. För att kunna få ett presskort i Kina måste journalister ladda ner ”Study Xi, Strengthen the Country” propagandrapplicationen som samlar in deras personliga data.

Regeringen lovar ”yttrandefrihet och pressfrihet”, vilket motsägs av de över 100 journalister som sitter fängslade i Kina, samt den strikta kontroll som kinesiska staten hade över flödet av information kring coronaviruset då de hindrade rapportering och arresterade journalister och visselblåsare.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget