Getingsommar runt hörnet

Sommarlovet närmar sig med stormsteg, och sol, bad och glassätande är bara några veckor bort. Men med med varmare temperaturer kommer också getingar.

Getingstick må vara irriterande, men de gulsvarta varelserna gör mycket gott. Bland annat genom pollinering av växter.
Getingstick må vara irriterande, men de gulsvarta varelserna gör mycket gott. Bland annat genom pollinering av växter.

Förra året hade vi en sommar med förhållandevis lite getingar. I år förväntas det bli annorlunda. Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, förklarar varför.

- Tittar man rent statistiskt på vår data är det väldigt tydligt att det är vartannat år som gäller. Det stämmer också in på andra länder som har en liknande uppsättning getingarter.

Exakt varför det ser ut på det här sättet är inte klarlagt, men det finns teorier som talar för att getingstammen ökar och minskar cykliskt under en tvåårsperiod. På flera håll i landet väntar därmed en sommar med mycket surr från de gulsvarta varelserna; något många av oss inte ser fram emot.

- Jag hatar getingar. Jag blev vettskrämd imorse när det var en som väckte mig, säger Elin Hall, 12 år.

- Jag har blivit stucken jättemånga gånger som liten, så jag gillar inte getingar, säger Rebecca Fridberg, 11 år.

Men trots irriterande stick, är det viktigt att komma ihåg vilka positiva effekter getingar för med sig. Bland annat genom pollinering av vissa växter. Därför kan det vara bra att låta getingbon som inte stör vara ifred, säger Håkan Kjellberg.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget