Gaybarer: Mer ”diversity” och färre tafsare önskas

Priset Årets ställe på QX Gaygala 2022 går till gaybaren Secret Garden. Benjamin Segerberg går från att prata om stället till att tala om en viss kultur på queerställen.

För andra gången kronas Secret Garden till vinnare av Årets ställe. Första gången de vann var 2020. Runt den tidpunkten brukade Benjamin Segerberg spendera sin tid på stället.

– Det är nice. Främst gillar jag att det är ett queerställe. Och tyvärr finns det inte så mycket att välja på.

Benjamin Segerberg, 21 år.
Benjamin Segerberg, 21 år.

Nomineringen och röstningen görs av QX:s läsare. Själv skulle Benjamin röstat på en annan gaybar men han förstår varför Secret Garden vann.

– Det är ganska blandade åldrar och det är kul att både heteros och queer-personer går dit. Folk vågar uttrycka sig. På andra ställen känner man sig kanske inte lika trygg. Det är ju till för folk utanför normen, även om alla är välkomna.

Secret Garden
Secret Garden

Han fortsätter.

– Jag tycker verkligen att man känner sig mer bekväm där och på liknande ställen än på andra ställen.

Kan andra ställen göra något för att bli mer välkomnande?

– Spontant tänker jag på diversity, alla människor ska synas och få publicitet. Samhället är väl ändå påväg ditåt. Folk som inte confirmar till normen får mer plats på alla möjliga plattformar och det är bra.

Andra saker är inte lika bra.

– Jag tycker det är tråkigt att så fort något är queer handlar det om vita män. Jag känner att den gruppen jag passar in i tar över alla sådana debatter. Det är synd att det är så fokuserat på just homosexuella män. Det känns som att allt queer ofta bara blir bög.

Går det att göra något år det?

– Jag tänker som homosexuell kille kanske man inte ska ta över debatten och istället lära sig om queerkulturen.

Secret Garden
Secret Garden

En viss kultur på queerställen

Benjamin tänker på en annan sak också. Här känner han att det saknas en debatt och att det är på tiden att någon lyfter saken.

– Många äldre gubbar och män tafsar och det är ganska normaliserat och accepterat. Meningen är att man ska känna sig trygg. Det är queerat men sen blir man utsatt. Det saknas en debatt om att framförallt homosexuella män blir utsatta av andra män.

Han fortsätter.

– Jag har snackat med folk som jobbar på sådana ställen. De säger “kom inte hit om du inte vill bli tafsad på”. Oftast är det den äldre generationen, de verkar inte tycka att det är ett lika stort problem.

– Ungefär alla homosexuella i min ålder som jag känner har upplevt någon form av sexuella trakasserier. Det är ett stort problem.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget