Gangsterrapp i topp på spellistorna - men få bokas för uppträdanden

SVT har kartlagt artisterna på de svenska topplistorna - och deras planerade liveuppträdanden. Med miljontals streams är flera av de mest spelade artisterna gangsterrappare. Trots deras popularitet har få av dessa artister några spelningar inbokade.

– Branschen missar en jättepublik i nuläget, säger journalisten och författaren Emil Arvidson, aktuell med boken Svensk gangsterrap.

Trots att gangsterrapparna toppar spellistorna, uppträder de sällan live.
Trots att gangsterrapparna toppar spellistorna, uppträder de sällan live.

Med sommaren på intåg har flera av Sveriges mest spelade artister släppt datum för spelningar runt om i landet. Men trots att gangsterrappare som C. Gambino och 1. Cuz ligger bakom några av de mest streamade låtarna just nu, har de inga inplanerade liveuppträdanden.

“Det ligger inte i kulturen att uppträda på stora scener”

Enligt Emil Arvidson är det flera faktorer som tillsammans lett till bristen på liveruppträdanden. Han menar att det dels beror på att hiphop som musikstil traditionellt sett inte har utövats på stora livescener.

– Man glömmer ofta bort att hiphop i sig inte är en live-kulturform. Det ligger inte i kulturen att uppträda på stora scener, utan som genre har hiphop framförallt utövats på klubbar.

En målgrupp med svag köpkraft

Bland dem som lyssnar på gangsterrapp är även en stor andel unga, som inte alltid har möjlighet att betala för konsertbiljetter.

– Deras publik är inte lika vana att gå till större konserter, och det gör det svårare att sälja biljetter till livekonserter, säger Arvidson.

Han förklarar även att livescenen idag riktar in sig allt mer på en köpstark målgrupp.

– Man tenderar att välja säkra kort som man vet kommer att sälja bra, och då riktar man in sig på en mer medelålders publik.

“Arrangörer drar sig för att boka dem”

Flera av de just nu mest spelade gangsterrapparna har kopplats ihop med kriminalitet och gängvåld. Arvidson förklarar att även detta kan ha betydelse när det kommer till liveuppträdanden.

– Många arrangörer drar sig för att boka dem, eftersom att man är rädd för att de kommer dra med sig olika typer av problem. Det har troligtvis att göra med den senaste debatten om gangsterrappen och gängkriminalitet som fått uppmärksamhet de senaste åren.

Emil Arvidson, aktuell med boken Svensk Gangsterrap, utgiven på Bokförlaget Forum.
Emil Arvidson, aktuell med boken Svensk Gangsterrap, utgiven på Bokförlaget Forum.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget