Furuviksparken bröt mot lagen när schimpanserna sköts ihjäl

Furuviksparken bröt mot lagen när de sköt ihjäl de fyra schimpanserna som rymde i december förra året. Parken ska bli bättre inför framtiden, men lagstiftningen måste bli tydligare. ”Man behöver se över den”, säger Sofia Rohlin på Länsstyrelsen.

Selma var den enda schimpansen som överlevde av de fem som rymde.
Selma var den enda schimpansen som överlevde av de fem som rymde.

I december förra året rymde fem schimpanser från deras hem på Furuviksparken. En dörr hade stått öppen. Fyra av aporna sköts ihjäl av djurparken – utan att ha sökt det tillstånd av Jordbruksverket som krävts. Nu menar Länsstyrelsen Gävleborg, som har utrett händelsen, att djurparken därför brutit mot lagen.

Hade inte koll

Djurparken visste inte hur de behövt agera för att följa djurskyddslagen, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande. I djurskyddslagstiftningen står det när och hur man får använda olika avlivningsmetoder.

Men senare i händelsen ansökte parken om tillståndet, och då fick de ett godkännande att avliva schimpanserna.

Djurparken ändrar sina rutiner för att undvika lagbrott.
Djurparken ändrar sina rutiner för att undvika lagbrott.

Gör förändringar inför framtiden

Nu har Furuviksparken förändrat sina rutiner om hur de ska agera om något liknande händer igen. Länsstyrelsen har dock bedömt att bestämmelserna om när man får avliva djur inte har varit tillräckliga och att dessa situationer ska kunna undvikas i framtiden.

– Vi har skickat en lista till Jordbruksverket för att berätta om att det finns luckor i lagsystemet, och att man behöver se över det, säger Sofia Rohlin på Länsstyrelsen.

Polisen fortsätter

– Det pågår en polisutredning utöver vår utredning, säger Sofia Rohlin.

De schimpanser som avled hette Linda, Torsten, Santino och Manda. Selma var den enda av de fem som överlevde.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget