Fukushima - 880 ton radioaktivt bränsle på spel

Med en 9:a på Richterskalan blev jordbävningen en tsunami i Japan 2011, som slog ut hela Fukushimas kärnkraftverk. Nu visar nya bilder en skada inuti en av de tre reaktorerna - och oron stiger inför nästa naturkatastrof.

Talesperson för Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) pekar på bilder tagna med en elektrisk sond, som visar insidan av den skadade reaktorn.
Talesperson för Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) pekar på bilder tagna med en elektrisk sond, som visar insidan av den skadade reaktorn.

Sondtagna bilder från kärnkraftverket i Fukushima avslöjar skador i en av reaktorernas bärande struktur. På bilderna syns stålstängerna i reaktorn blottade och större delar av den kompakta betongväggen saknas. Upptäckten oroar - reaktorerna innehåller fortfarande cirka 880 ton smält radioaktivt bränsle. Skadorna kan göra reaktorn extra känslig i fallet av en framtida naturkatastrof.

Aktion tagen

Fukushimas guvernör Masao Uchibori har uppmanat kärnkraftsoperatören Tepco att direkt utvärdera reaktorns resistens mot jordskalv och att informera Japans invånare om risken. Tepco svarade med en plan att analysera den insamlade datan och utforska möjligheterna att bygga upp och säkra reaktorn.

Fukushimaolyckan 2011

Den 11 mars 2011 orsakade en kraftig tsunami tre härdsmältor vid det japanska atomkraftverket Fukushima Dai-ichi. Katastrofen går att jämföra med kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i Ukraina 1986. Invånare inom en 20 kilometeres radie evakuerades och cirka 18 500 personer dog eller saknades.

Trots de kollektivt upplevda riskerna med kärnkraft och återkommande protester, vill idag majoriteten av japanerna behålla kärnkraften. Det visar opinionsmätningar i japanska stortidningar Asahi Shimbun och Yomiuri Shimbun.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget