Friskolor begravs i ansökningar efter SVT:s satir

Jesper Rönndahl är programledare för "Svenska nyheter".
Jesper Rönndahl är programledare för "Svenska nyheter".

Sveriges friskolor är upprörda efter att SVT:s satirprogram “Svenska nyheter” startat en egen sajt där alla friskolor kan sökas i ett svep. Redaktionen bakom programmet är kritiska mot kösystemet och vill underlätta för de som söker, men skolorna är oroliga för att sajten kan användas av spamrobotar.

Bisarrt är ordet redaktionen använder om friskolornas kösystem, som de menar favoriserar barn till högutbildade. De ville skapa ett enklare sätt, för att alla som vill ska kunna söka.

– Det kändes som om det vore en modern och kul satsning av ett aktualitetssatirprogram att faktiskt gå in i aktivt läge, säger Thomas Hall, ansvarig utgivare för "Svenska nyheter” till TT.

Skolorna håller inte med, och Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund menar att konsekvensen kan bli försenade besked till de som redan står i kö, eftersom skolorna måste kontakta varje person för att se om ansökan är riktig eller fejk.

– Det är lite märkligt att public service ägnar sig åt att underlätta mejlspam till privata företag, säger Ulla Hamilton, vd för riksförbundet, till TT.

Thomas Hall försäkrar att tjänsten har skydd mot robotar, men att sajten förmodligen ändå inte blir särskilt långlivad då nästa fredagsprogram tar upp ett nytt ämne.

Men sajten klarade sig inte så långt. Idag, onsdag, ligger den nere med meddelandet:

“Skolko.svt.se fungerar inte längre. På grund av en ändring i ansökningssystemet går det inte längre att ansöka till flera skolor samtidigt. Du kan fortfarande ställa ditt barn i kö via respektive skolas hemsida. Lycka till!”

Enligt SVTs Mats Grimberg är det Schoolsoft som ändrat så att det inte går att söka flera skolor samtidigt.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget