”Friluftslivet kommer att blomstra – både nära och långt borta”

När befolkningen rekommenderas att stanna hemma står turistnäringen inför stora utmaningar.

Coronavirusets spridning har förändrat förutsättningarna för många, inte minst den svenska turismen. Folkhälsomyndigheten uppmanar befolkningen att stanna hemma och inreseförbud till landet råder. I tider som dessa då fler än vanligt stannar hemma lider turistnäringen. Hotell står tomma, anställda förlorar jobbet och företag tvingas till konkurs.

Det gånga året var ett bra år för svensk turism. Statistik från Tillväxtverket visar att antalet gästnätter ökade med fem procent under sommarmånaderna juni till augusti och ordet ”svemester” användes flitigt på sociala medier. Förutsättningarna för att göra ett minst lika bra resultat detta år var goda innan coronavirusets spridning tog fart.

– I mars innan allt satte igång hade vi ett fantastiskt bokningsläge inför påsken och vårvintern. Sen sa det bra pang och 40 – 50 miljoner i bokningsvärde försvann, säger Jenny Engström, press- och kommunikationsansvarig Svenska Turistföreningen.

I dagsläget har turistnäringen stora utmaningar. Vissa företag omfattas av regeringens åtgärdspaket med exempelvis rätt till att permittera anställda eller få hyreslättnader.

– Våra medlemsföretag gör vad dom kan för att överleva men många kommer inte att göra det, säger Mattias Rådström, presschef Visita.

Sommaren kan vända den negativa trenden 

Än kan det vara för tidigt att förutspå hur sommaren kommer se ut för den svenska turistnäringen. Mycket beror på hur coronavisrusets spridning ser ut och vilka rekommendationer de svenska myndigheterna går ut med.

– De senaste två veckorna har vi sett ett hopp i tunneln. De som har bokat under sommaren har kvar sina bokningar. Vi har fler nya bokningar än avbokningar, säger Jenny Engström, press- och kommunikationsansvarig Svenska Turistföreningen.

Senaste årets trend, att upptäcka och vandra i hela Sverige, hoppas man på Svenska Turistföreningen kommer hålla i sig. Storstäderna kommer eventuellt få det svårare eftersom de har många utländska gäster.

De senaste året har intresset för friluftsliv ökat bland svenskarna.
De senaste året har intresset för friluftsliv ökat bland svenskarna.

När situationen ser ut som den gör i dagsläget vill Svenska Turistföreningen inspirera till närturism. Samtidigt både hoppas och tror man att intresset för friluftsliv kommer att öka.

– Friluftslivet kommer att blomstra, både nära och långt borta, säger Jenny Engström, press- och kommunikationsansvarig Svenska Turistföreningen.

Rosalie Ebben, 27, är en av alla som inte bokat någon utlandssemester till sommaren. Istället planerar hon att upptäcka Sverige.

– Just nu passar jag på att turista i mitt närområde och gör sådant som jag inte gjort tidigare, säger hon.

Om myndigheterna lättar på deras restriktioner angående resor inom landet till sommaren kan hon tänka sig att resa inom Sverige, om än på lite andra villkor.

– Jag skulle vilja åka på road trip i södra Sverige och övernatta i tält eller bilen för att inte träffa allt för stora folksamlingar, säger Rosalie Ebben.

Rosalie Ebben passar på att upptäcka det som finns i hennes närområde.
Rosalie Ebben passar på att upptäcka det som finns i hennes närområde.

Även om läget är svårt just nu, både för dig som privatperson och turistnäringen, finns det saker att göra och platser att upptäcka inom landets gränser. Stanna upp och kolla vad som finns i din närhet.

Andra läser just nu
Mer från Läget