Fridays for future intar Moderna med 1900-talskonstnär

Nutid möter dåtid på Moderna Museet. Nya utställningen förenar konstaktivisten Monica Sjöö med unga aktivister från Fridays for future.

– Väldigt coolt och väldigt mäktigt, säger miljöaktivisten Christofer Kebbon.

Monica Sjöö-utställningen på Moderna Museet visas fram till 15 oktober.
Monica Sjöö-utställningen på Moderna Museet visas fram till 15 oktober.

Monica Sjöö och Fridays for future

Monica Sjöö var en svensk konstnär verksam i England under 1900-talet. Två decennier efter hennes död har nu Moderna Museet tillsammans med Modern Art Oxford sammanställt Sjöös verk och forskning. Sjöö var en tidigt miljöaktivist och kämpade för kvinnliga rättigheter. I utställningen hänger konstnärens dåtida banderoller tillsammans med klimatstrejksgruppen Fridays for futures nutida. Under våren har museet hållit workshops tillsammans med organisationen.

Fridays for future har fått skapa banderoller som hängts upp i utställningen. Gruppen får även ta ner dem när de vill för att använda i sina demonstrationer och strejker. Genom att lära känna Sjöös konstnärskap har gruppen lärt sig mycket nytt.

– Jag kände inte till henne innan och det var kul att veta att det ändå finns likheter i det vi båda gör och gjort som grupper, säger Agnes Hjortsberg som är medlem i Fridays for future.

Christofer Kebbon och Agnes Hjortsberg från Fridays for future som varit med och skapat banderoller till utställningen.
Christofer Kebbon och Agnes Hjortsberg från Fridays for future som varit med och skapat banderoller till utställningen.

Samarbetar med unga

Programchefen Anita Wernström-Pitcher förklarar att idén till samarbetet kom efter frågan: ”Hur skulle Monica engagerat sig idag?”. Sjöö var likt Fridays for futures medlemmar ung när hon började med sin aktivism. Moderna Museet har även valt att inkludera ungdomsmottagningen Skärholmen och ungdomsgården i Sätra.

Sjöös och Fridays for futures banderoller hänger tillsammans i utställningen. Tillsammans visar de dåtidens och nutidens aktivism och dess likheter.

– Att våra verk hänger bredvid Monica Sjöös banderoll är väldigt coolt och väldigt mäktigt. Jag hoppas att det väcker tankar hos dem som går förbi, säger Christofer Kebbon från Fridays for future.

Fridays for futures banderoll i utställningen.
Fridays for futures banderoll i utställningen.
Monica Sjöös banderoll i utställningen.
Monica Sjöös banderoll i utställningen.

Kontroversiell konst

Monica Sjöö var aktiv innom kvinnorättsrörelsen både i Sverige och England. För Sjöö var kvinnligheten starkt kopplad till en urkraft likt Moder jord. ”Den stora kosmiska modern” är återkommande i både hennes konst och aktivism. Enligt henne fanns det en koppling mellan förtrycket mot kvinnor, minoriteter och jorden. Sjöö var tidigt delaktig i den svenska miljörörelsen. Hon var med och bidrog till Elin Wägners bok ”Väckarklockan” som ses som en start på miljöaktivismen i Sverige.

Många av Sjöös verk väckte uppståndelse när de först kom ut. För sin målning ”God giving birth” blev Sjöö anklagad och fälld för hädelse i England. Verket har sedan genom åren uppmärksammats i feministiska verk och grupper.

Monica Sjöö, ”God Giving Birth”, 1968.
Monica Sjöö, ”God Giving Birth”, 1968.

Nya målgrupper

Att ställas ut på Moderna Museet innebär att man får tillgång till en stor publik. Sjöös konst har tidigare inte ställts ut i ett så omfattande sammanhang. Museet har under planeringen av utställningen även sammanställt forskning och samlingar över Sjöös verk. Kuratorn Jo Widoff beskriver det som en ”rebirth” för Sjöö vars konst nu kommer nå ut till fler människor.

Även Fridays for future hoppas nå en ny målgrupp än de som vanligtvis uppmärksammar gruppen.

– Genom att vara på ett museum så kan vi nå många målgrupper. Som barnfamiljer, konstnärer och sådana som vi kanske inte når på det sättet vi kommunicerar nu, säger Agnes Hjortsberg.

Monica Sjöö, Installationsvy, 2023. Fridays for futures banderoller upphängda på Moderna museet i Stockholm.
Monica Sjöö, Installationsvy, 2023. Fridays for futures banderoller upphängda på Moderna museet i Stockholm.

Utställningen

Idag öppnar utställningen i Stockholm med ett vernissage där Fridays for future kommer att delta. Utställningen flyttar i oktober till Modern Art Oxford som varit med och kurerat innehållet. Nästa år ställs den även ut på Moderna Museet i Malmö.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget