Fredag den trettonde = otursdag?

fredag den trettonde. Foto: Christine Olsson/TT

Fredagen den trettonde är för många en otursdag.

Är du sjukligt rädd för fredagen den trettonde? Det finns ett namn för det: paraskavedekatriafobi. Att den trettonde inträffar på en fredag sker mellan en till tre gånger per år. Under 2018 inträffar den i april och i juli. Enligt gammal skrock är det en dag för olycka.

Det är oklart om det ligger någon sanning i att fler olyckor inträffar på fredag den trettonde. Det är själva kombinationen av fredag och talet tretton som i modern tid gjort att många ser dagen som en otursdag.

Vart kommer otursdagen ifrån?

I västvärlden har siffran tretton ofta förknippats med bibeln och det antal lärljungar som ska ha suttit med Jesus vid hans sista måltid. Jesus ska också enligt bibeln ha blivit korsfäst på en fredag. Enligt gammal folktro var det dåligt att resa eller ge bort pengar på en fredag.

Här är några händelser som inträffat på fredag den trettonde:

13 mars 1996:

Tupac Shakur dör. Den amerikanska rapparen var på väg till nattklubben Club 662 för att uppträda när han blev skjuten.

13 januari 2012:

Fartyget Costa Concordia hade drygt 4200 personer från 70 länder ombord när det grundstötte utanför den italienska ön Giglio. 32 personer miste livet. Befälhavaren dömdes till 16 års fängelse.

13 november 2015:

130 människor dödades när beväpnade IS-jihadister gick till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris.

Uppdaterad
Publicerad
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget