Fred i sikte på Koreahalvön

Kim Jong-Un och Moon Jae-In hand i hand.
Kim Jong-Un och Moon Jae-In hand i hand.

Ledarna för Nord- och Sydkorea kramade om varandra. Det skedde efter att de båda skrivit under ett uttalande om fred mellan länderna.

Klockan 9:30 (02:30 svensk tid) tog Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ett historiskt kliv in på sydkoreansk mark. Där väntade Sydkoreas ledare Moon Jae-In. Det är första gången sedan Koreas delning på 1950-talet som en nordkoreansk ledare besöker Sydkorea. De båda ledarna planterade ett träd på gränsen och vattnade med vatten från båda länderna. Trädet ska symbolisera fred och välstånd. Kim påpekade att gränsen mellan länderna inte är så hög och att den kanske kan försvinna.

Det historiska klivet in på Sydkoreansk mark.
Det historiska klivet in på Sydkoreansk mark.

Moon och Kim gick sida vid sida in i fredshuset. Det ligger på den södra sidan av Panmunjom, en by i gränslandskapet mellan länderna. De höll en presskonferens och hade sedan ett möte där de skrev under ett gemensamt uttalande om att uppnå fullständig fred mellan länderna. De strävar också efter en total kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Från många håll hyllas nu de båda ledarna. USA:s president Donald Trump twittrar att Koreakriget kommer ta slut. Jens Stoltenberg som är chef för Nato säger vid en presskonferens att det är uppmuntrande, men att mycket arbete återstår.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström skriver i ett uttalande till TT att båda parterna förtjänar beröm och att Sverige fortsätter sitt diplomatiska stöd för en lösning av konflikten.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget