Fransk politiker utmanar Europa att minska matsvinnet

Politikern Arash Derambarsh för kampen mot hunger. Han tilldelas priset Win win Gothenburg sustainability award. Nu vill han att Europa inför liknande lagar.

– Det var självklart fantastiskt för mig att lagen antogs. Men om inte Europa följer efter betyder det ingenting, säger han till TT.

Arash Derambarshs lagförslag om att minska matsvinn infördes i Frankrike 2016. Nu vinner han priset Win win Gothenburg sustainability award.
Arash Derambarshs lagförslag om att minska matsvinn infördes i Frankrike 2016. Nu vinner han priset Win win Gothenburg sustainability award.

Arash Derambarshs lagförslag fick hela Frankrike att minska matsvinnet. Nu vill han att Europa följer i Frankrikes fotspår.

– Vi måste visa att vi tar de fattigas situation på allvar. För mig är kampen mot matsvinn en kamp mot hunger och krig. Det är därför vi måste göra något, säger han till TT.

Nu får Derambarsh hållbarhetspriset Win win Gothenburg sustainability award, som bland annat Göteborg står bakom. Priset är en miljon kronor.

Tillsammans med sina vänner och några volontärer startade Derambarsh ett projekt att minska matsvinn år 2014. De samlade in mat från en mataffär, för att ge det vidare till behövande.

– När jag var student hade jag inte råd med så mycket mat som jag behövde. Ibland hade jag lite energi, så det var svårt att koncentrera sig på studierna, säger Arash Derambash till TT.

Derambarsh ville sprida projektet till alla mataffärer. Därför startade han en namninsamling, som snabbt fick många underskrifter. På grund av det stora engagemanget införde Frankrike år 2016 en lag mot matsvinn. Butiker över en viss storlek måste skänka matsvinnet till välgörenhetsorganisationer. Annars hotas de av böter på nästan 40 000 kronor.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget