Frankrike lättar på pandemirestriktionerna

Nu inleder president Macron steg ett i en plan mot att gradvis öppna Frankrike. Bland landets unga är beskedet efterlängtat.

Virág Martin. Foto: Privat

Förra veckan meddelade president Emmanuel Macron att Frankrike lättar på pandemirestriktionerna, och i måndags inleddes steg ett av fyra i en plan för att öppna landet. Invånare får därmed röra sig längre än 10 kilometer från hemmet.

En av de unga som välkomnar beskedet är tjugoåriga Virág Martin, som studerar i Grenoble. Hon säger att lättnaderna hittills inte märkts av så mycket i hennes område, men att många unga ser fram emot den nittonde maj, då uteserveringarna öppnas.

– Då förlängs också utgångsförbudet från klockan sju till nio. Folk jag känner ser väldigt mycket fram emot det.

Landet har under pandemin tillämpat hårda restriktioner på affärsverksamheter, biografer och restauranger, och Virág säger att många unga tagit hårt på nedstängningen. En del har haft svårt att anpassa sig till distansstudierna, och under hashtaggen #ghoststudents har studenter vittnat om hur de känt sig förbisedda av landets politiker. Virág säger att många studenter nu ser ljuset i tunneln.

– Folk har känt sig isolerade, och insett hur viktigt det är att kunna få utbildning på plats.

Samtidigt medger hon att många studenter hittat kryphål i pandemireglerna. En del har angett falska skäl för att kunna vara ute senare än man får, eller röra sig längre bort än restriktionerna tillåter.

– Man kan exempelvis säga att man ska ta hand om en sjuk släkting, och komma undan med det.

Hon säger att det varit stor skillnad på hur strikt restriktionerna tillämpats i olika regioner. I landets större städer har polisnärvaron varit stor, menar hon. I mindre och mellanstora städer, som Grenoble, har de lokala auktoriteterna varit mer tillåtande.

Nu hoppas många kunna resa till sommaren, däribland Virág.

– Folk har en del planer på att resa i sommar, till kuststäderna och Södra Frankrike. Jag hoppas det går att genomföra.

Emmanuel Macron. Foto: TT
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget