Tid för kreativitet
Det nya coronaviruset har skapat flera problematiska hinder i utbildningen. Lärare är medvetna om risker som att elever kan vara svårare att nå med social distansering. Detta har lett till en högre grad kreativitet bland lärarna. Johanna Jaara Åstra, ordförande för Lärarförbundet, berättar hur en lärare har skickat ut hemläxor genom sms med sina elever.
– Kreativiteten är extremt hög, säger Johanna Jaara Åstra.
Visuella bilder hjälper
Helena Wallberg påpekar att användningen av digital undervisning och avstånd från distraktioner som andra klasskamrater kan förbättra och ge en lugnare miljö för lärande. Som Skolinspektionen har visat är användningen av digitala verktyg i utbildningen ett bra hjälpmedel för elever att förstå abstrakta fenomen genom visuella och konkreta bilder.
– Det finns indikationer på att eleverna visst klarar sig själva, att sitta bredvid kanske inte är lösningen. Det kanske handlar om tät uppföljning eller hur lärarna har lagt undervisningen, säger Helena Wallberg.
Social kontext, inte bara läxhjälp
Barn som lever under osäkra förhållanden eller har behov av särskild hjälp har rätt att vara i skolan.
– Det gäller för skolan att veta om regleringen som säger att elever får vara i skolan. Far en elev illa av att vara hemma kan de vara i skolan. Då får de vara i skolan och följa undervisningen via datorn som om de skulle vara hemma, säger Helena Wallberg.
Implementera nya regler och hjälpa rektorer utvidga det tekniska breddvidden
Skolinspektionen har kommit fram till att det finns behov att skolans rektorer stärker digital undervisning. Verktygen finns men stödet är inte där. För Helena Wallberg och Johanna Jaara Åstra är budskapet tydligt, nya regler som stöder lärare behövs för att ytterligare främja digital undervisning och i sin tur hela utbildningen.
Skolinspektionens studie har visat att de flesta skolor, före pandemin, inte har haft en tydlig strategi för hur undervisningen ska genomföras med digitala verktyg. Men nu i relation till pandemin och digital undervisning i framkant har strategierna blivit mycket tydligare. Utvecklingarna i de här oroande tiderna kan vara ett potentiellt ramverk för hur digital undervisning kan ske i framtiden menar Helena Wallberg.
– Men om det är ett insteg så kanske man kan öppna upp med att locka tillbaka eleven med datorn. Jag tror det finns väldigt mycket positivt i det hemska, det vi kan undersöka är hur framtidens skola ska se ut, säger Helena Wallberg.