Framgångar för amerikanska abortmotståndare

Enligt den nya lagen kan läkare som utför aborter straffas med fängelse. En fullgjord abort kan ge livstid och ett försök kan ge 10 år.
Enligt den nya lagen kan läkare som utför aborter straffas med fängelse. En fullgjord abort kan ge livstid och ett försök kan ge 10 år.

Bakslag för amerikansk aborträtt. Endast en signatur från Alabamas guvernör krävs för att delstaten ska införa ett nästan totalt abortförbud. Utvecklingen ses som ett led i en kampanj med det slutgiltiga målet att ompröva aborträtten.

Uppdatering: Alabamas guvernör Kay Ivey har nu skrivit under abortförbudet, vilket innebär att det kommer börja gälla om ett halvår. Nu väntar troligtvis rättsprocesser där människorättsorganisationer kommer försöka stoppa lagen.

Efter en debatt som varade mer än fyra timmar nådde senaten i Alabama ett beslut som sänder chockvågor till landets kvinnorättskämpar.

Med röstsiffrorna 25-6 godkände församlingen en lag som i princip innebär totalförbud mot abort. Undantag görs endast om mammans hälsa är i allvarlig fara eller om fostret har en allvarlig missbildning.

Att som läkare utföra abort i delstaten kommer att kunna straffas med upp till 99 års fängelse. Modern riskerar däremot inget straff.

För att lagen ska träda i kraft krävs stöd från delstatens guvernör, Kay Ivey. Ivey, som ses som en stark abortmotståndare, har avböjt att kommentera beslutet innan hon har läst igenom det.

Om guvernören ställer sig bakom lagen, kommer det att dröja ett halvår innan den träder i kraft. Innan dess väntas den med all säkerhet att prövas i domstol.

Svårt att bestrida beslutet

Problemet för aborträttens försvarare är att deras vilja att bekämpa förbudet just nu tjänar deras motståndare. Förutom att frågan får alltmer uppmärksamhet hoppas abortmotståndarna använda den juridiska processen till sin egen fördel.

Förhoppningen är att ta striden hela vägen till Högsta domstolen där en konservativ majoritet kan riva upp det av abortmotståndarna så hatade beslutet Roe vs Wade från 1973.

Roe vs Wade är ett rättsfall i vilket Högsta domstolen beslutade att aborträtt ingår i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv. Utslaget har i mer än 40 år säkrat amerikanska kvinnors rätt till abort – nu kan rätten vara hotad.

Människorättsgrupper kritiserar beslutet

Alexa Kolbi-Molinas är jurist på American Civil Liberties Union's projekt för reproduktiv frihet. I ett uttalande till Läget säger hon:

– Lagförslaget i Alabama visar upp abortmotståndarnas verkliga agenda - att förbjuda abort, straffa kvinnor, fängsla doktorer och dra skam över de som söker vård. Abortförbud strider mot konstitutionen och har som syfte att bestrida Roe vs. Wade.

Organisationen har på sin hemsida lovat att bestrida beslutet.

– Vi kommer inte att stå bredvid när politiker riskerar kvinnors och doktorers liv för att plocka politiska poäng. Vi vill att guvernör Ivey ska veta detta: Om du signerar det här farliga lagförslaget, kommer vi att ses i rätten, säger Alexa Kolbi-Molinas till Läget.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget