Första fysiska NFT-utställningen

NFT:er har revolutionerat konstvärlden. Nu hoppar Fotografiska som första svenska museum på trenden och lyfter in fenomenet i en fysisk utställningssal. Någon som har koll på läget är Hampus Viking. “Jag kan inte avslöja alltför mycket”.

Hampus Vikings karaktär Pauly. Verket består av en grundfigur som byggs upp av tre huvuddelar: En bakgrund, ett skin och olika traits, berättar han.

Börjar den heta trenden som både har hyllats och hånats få en naturlig plats i konstvärlden? Det ser så ut.

– I årtionden har digital konst förbisetts av museum och konstinstitutioner, men nu växer NFT-trenden lavinarta och börjar bli en naturlig del av konstvärlden. Den här utställningen kommer nästan att upplevas som utomvärldslig, säger curator Mathieu Wothke i ett pressmeddelande.

Somewhere Ethereal är utställningen Mathieu Wothke pratar om. Det är den första fysiska NFT-utställningen både på Fotografiska och i hela landet.

Vad är NFT-konst?

NFT-världen kan vara en svår terräng att utforska. Varje NFT eller non-fungibel token (icke-utbytbar markör) är unik. Det är en digital produkt som det är möjligt att köpa äganderätten till. NFT:er köps med värdepapper såkallade kryptocertifikat som motsvarar en viss mängd kryptovaluta.

Varje NFT är unik

Varje kryptovaluta är baserad på en blockkedja. Det är det som gör den unik. Blockkedjan fungerar som ett öppet register över alla överföringar av valutan som görs mellan användare. Det möjliggör att det traditionella kommersiella upplägget kan appliceras på den nya digitala konsten. Eftersom varje konstnär behåller sin upphovs- och reproduktionsrätt för sina digitala verk.

Samtidigt innebär tekniken en fördel framför den traditionella konstmarknaden. Upphovspersonen kan nämligen få en procentuell ersättning vid varje vidaresäljning.

Bekymmer

Med NFT kommer möjligheter men också problem. Att blockkedjetekniken kräver mycket energi och att verk blir stulna eller plagierade är några av problemen. ”Det kan även vara tufft för nya och okända kreatörer att etablera sig och nå större lönsamhet” säger Andreas Wannerstedt till Dagens Nyheter. Andreas Wannerstedt är aktiv på marknaden och våren 2021 sålde han sitt hittills dyraste enskilda verk för över 230 000 kronor.

Någon som ännu inte har gett sig ut på marknaden är konstnären Hampus Viking. För tillfället har han inga verk uppe för auktion, något som snart kommer att förändras.

Hampus Viking, 24 år.

Hampus Viking, konstnär

– Det känns som jag har hållt på med konst ända sen jag föddes. Jag har aktivt ritat sen jag var sex år och jag har alltid gillat att uttrycka mig genom konsten. När jag var yngre och hade det svårt men också när jag hade det enkelt och bra. Jag vänder mig alltid till konsten, säger Hampus Viking.

Hur kom du i kontakt med NFT?

– Min mamma började snacka om det. Hon jobbar som frisör och hon hade en kund som arbetar med krypto och visste vad NFT är. Mamma försökte förklara för mig men jag fattade ingenting. Efter ett tag kom jag sen i kontakt med en kille Franky, som nu är min manager i vårt projekt.

Berätta om projektet?

– Vi jobbar på det just nu och jag kan inte avslöja alltför mycket eftersom det inte är lanserat än. Men projektet bygger kring en karaktär som heter Pauly och Paulys värld. Det är en karaktär som alla ska kunna relatera till på något sätt.

Han fortsätter.

– Jag gillar det estetiska uttrycket och det är det fina med NFT. Det behöver inte vara mer än ett estetiskt uttryck. Det finns också så många möjligheter. Vi håller på att bli väldigt digitaliserade och NFT-konsten är en helt ny värld.

– Bara hela snacket om Metaverse. Man kan kliva in i ett helt nytt universum som endast är digitalt. Det låter riktigt flummigt när jag pratar om det så här. Men det är faktiskt något som är väldigt stort i dag om man tänker på det. Det går inte riktigt att förneka, titta bara på summorna som NFT-konstverk säljs för.

Kan det vara tufft för nya kreatörer?

– Ja såklart. Givetvis är det stor konkurrens. Men det är fortfarande såpass nytt att det finns stora möjligheter. Just nu är jag bara extremt taggad och tacksam över de personer jag kommit i kontakt med. Det ska bli kul att se vart det hela leder och det finns inget att förlora.

Hampus Vikings karaktär Pauly och tre olika traits.
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Världsmiljödagen - en kampanj för en grönare framtid

Nyheter Söndagen den 5 juni är det Världsmiljödagen. Temat för året gå...

Sommarjobb: framtidsdrömmar och extrapengar

Nu står sommaren runt hörnet och för många ungdomar väntar någ...

Försvunnet sommartorg äntligen på plats

Nyheter Efter visst strul så är Kista Sommartorg för det mesta på plats.

”Alla bör ha läxhjälp för barn och ungdomar”

Nu anas ljuset i tunneln, skolterminen börjar lida mot sitt sl...

Så får du stressen att sluta

Nyheter Men vad är egentligen stress?

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...