Första domen i Sverige för barnäktenskapsbrott

Föräldrar till en 17-årig pojke dömdes idag, onsdag, för att ha tillåtit honom ingå äktenskap med en jämnårig flicka. Detta är första gången lagen prövas i svensk domstol.

Västmanlands Tingsrätt.
Västmanlands Tingsrätt.

Efter att polisen fått veta att två 17-åringar, en pojke och en flicka, gift sig i december 2020 anmäldes pojkens föräldrar. Idag, onsdag, kom domen från Västmanlands Tingsrätt. Föräldrarna döms för barnäktenskapsbrott till villkorlig dom och dagsböter. Föräldrarna nekar till brott.

Detta är första gången svensk domstol prövar lagen om barnäktenskapsbrott. Domen förväntas att överklagas till Hovrätten.

Bevis fanns i form av bilder, filmer och vittnesmål, där en del var från tillställningen då 17-åringarna ingick äktenskapet, uppger polisen på deras hemsida.

Enligt utredningen ska ungdomarna inte ha varit tvingade av föräldrarna. Däremot kom en ny lagstiftning den 1 juli 2020 som gör att föräldrarna kan dömas för att ha tillåtit äktenskapet.

Underlaget för åtalet innehöll även uttalanden från två externa personer som har bred kunskap om barnäktenskap och den aktuella kulturen, skriver polisen. Efter att de tagit del av bevisningen menar dem att ungdomarna har ingått ett traditionellt äktenskap.

I förhör med anhöriga framkom uppgifter som stärkte misstankarna om att föräldrarna tillät äktenskapet. Vid rättegången ändrade de anhöriga sina vittnesmål till att tillställningen skulle ha varit en välkomstfest för flickan som kom från Tyskland.

Flickans föräldrar kan inte utredas för brott då de bodde i Tyskland.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget