Förra veckan röstade den franska senaten ja till att förbjuda flickor under 18 år från att bära slöja. Förslaget ingår i ett större lagpaket som avser att separera stat från religion. Läget har tagit del av ungas ställning till frågan.
Förslag om slöjförbud i Frankrike får hård kritik av unga

Sen 2011 har Frankrike förbjudit kvinnor från att bära niqab och burka på offentliga platser. Landet blev då det första inom Europa att införa en sådan lag. Nu har senaten även godkänt ett nytt lagförslag som ska förbjuda flickor under 18 år från att bära slöja.
Läget har pratat med ungdomar om situationen och motståndet är hårt.
Edith Ohlin, 14 år, menar att de som bär slöja gör ett självständigt val och att förbjuda det är fel.
– Det är deras val att ha på sig slöja, de väljer det själva. Att säga du får inte ha på dig det här nu, är som att de tar deras val. De tror att de gör något bra fast de gör något dåligt, säger Edith Ohlin.

Sumeyra Kaya,18 år, är själv muslim och bär slöja - hon känner sig besviken.
– Det är orättvist. Kristna och buddhister är fria att uttrycka sin religionsfrihet, men den här delen av vår religion ska förbjudas - det är sorgligt, säger Sumeyra Kaya.

Kelichi Ogbonna, 21 år och Selina Paton, 20 år, håller med om att förbudet är problematiskt.
– Jag tycker det är vidrigt. De tror att de gör det i feministisk mening, men det är bara islamofobiskt, säger Kelichi Ogbonna.

Selina Paton tar upp varför argumentet går emot feministisk syn.
– Feminism handlar om att fritt kunna uttrycka dig själv som kvinna, inte att en stat ska gå in och säga åt dig att din religion är förtryckande, säger hon.
Utöver det slöjförbudet har ett förbud mot burkinis, en form av heltäckande badplagg som muslimska kvinnor använder, samt förbud mot mammor i slöja på skolutflykter, även godkänts. På sociala medier har hashtagen “handsoffmyhijab” fått stor spridning som en protest mot händelsen.
Förslaget diskuteras fortfarande och behöver godkännas av Frankrikes nationalförsamling innan det blir till lagstiftning.











