Forskare: Klimatförändringar bakom ökad sannolikhet för bränder i Kanada

Flera länder har drabbats av svåra skogsbränder den senaste tiden. I Kanada har flera mörka rekord slagits kopplade till de bränder som härjat där. Nu menar forskare att klimatförändringar ligger bakom att sannolikheten för bränder har ökat.

Bränder som rasar i Kanada.
Bränder som rasar i Kanada.

Bränderna som plågat Kanada de senaste veckorna har lämnat stor förödelse efter sig. En yta som är större hela Grekland har lämnats i aska. Minst fyra brandmän har omkommit. Röken från bränderna har spridit sig ända till den amerikanska östkusten.

När högre temperaturer gör marken torrare och mer lättantändlig ökar sannolikheten för skogsbränder. Ett forskarnätverk har nu analyserat bränderna i Kanada.

Lågor härjar fortfarande i de kanadensiska skogarna.
Lågor härjar fortfarande i de kanadensiska skogarna.

Dubbelt så sannolikt med bra brandväder

För att se hur bra brandväder det är – alltså hur de vädermässiga förutsättningarna för skogsbränder ser ut – använder forskarna sig av ett värde som heter FWI, eller fire weather index. Ett bra brandväder innebär en hög risk för skogsbränder.

Enligt forskare från World weather attribution, WWA, gjorde klimatförändringar i provinsen Quebec att risken för ett bra brandväder var dubbelt så stor som det normala i maj, juni och juli. Forskarnas studier pekar också på att den globala uppvärmningen har gjort brandvädret mer intensivt.

Om temperaturen fortsätter att öka runtom i världen, pekar studien på att risken för skogsbränder kommer att öka ytterligare med den.

Studien som forskarna gjort är en så kallad attributionsstudie. Det innebär att man jämför en aktuell händelse – till exempel bränderna i Kanada – med stora mängder simuleringar för att se om den specifika händelsen hade kunnat hända även utan den globala uppvärmningen.

Clair Barnes, forskningsassistent vid Imperial College i London.
Clair Barnes, forskningsassistent vid Imperial College i London.
Ett resultat av klimatförändringarna

Enligt Clair Barnes, som är forskningsassistent på Imperial College i London, har få sådana här attributionsstudier gjorts på just skogsbränder. Det beror delvis på att förutsättningarna för brandväder ser väldigt olika ut på olika ställen i världen, vilket gör det mer komplicerat att studera – men de studier som gjorts pekar åt samma håll.

– Det blir uppenbart att de torra och varma förhållanden som leder till skogsbränder blir vanligare och mer intensiva runt om i världen. Det är ett resultat av klimatförändringarna, säger Clair Barnes.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget