Företag i Sverige smugglade kol åt Nordkorea

Foto: Wong Maye-E/TT

Ett företag baserat i Sverige anklagas nu av FN för att ha hjälpt Nordkorea smuggla kol. – Det är inte något nytt att det sker men det är första gången jag hör Sverige nämnas i sammanhanget, säger Gabriel Jonsson, docent i Koreas språk och kultur.

En från rapport från FN visar att ett företag i Sverige har hjälpt Nordkorea att smuggla kol. Företaget har förfalskat papper där det står att ett fartyg lastat med kol åkt från Ryssland till Vietnam i Juli 2017.

I själva verket kommer kolen från Nordkorea. På bilderna som FN har kan man se att fartyget aldrig varit i Ryssland utan åkt raka vägen från Nordkorea till Vietnam.

Förbjudet att handla med

Sedan 2006 när Nordkorea började med kärnvapentester har det som kallas smarta sanktioner införts mot landet. Det kan vara att de som bestämmer i landet inte får ha pengar på banker i andra länder eller att de inte får åka ifrån landet.

Ond cirkel

De som styr i Nordkorea använder sanktionerna för att visa hur elak omvärlden är. Gabriel menar att de tycker att världen gaddat ihop sig mot dem.

-Det hela har blivit en ond cirkel där Nordkorea tycker att de har lika stor rätt att tillverka kärnvapen som andra länder. Men kärnvapenproduktionen leder bara till fler sanktioner som i sin tur leder till ökad kärnvapenproduktion. Allt går bara runt, runt.

Inget nytt

Det är inget nytt att landet på olika sätt tar sig runt sanktionerna.

Vanligt är att man ändrar namn på fartyg eller som i det här fallet förfalskar papper för att undvika att bli upptäckta. - Men det är första gången jag ser att Sverige nämns, säger Gabriel.

Visste inget

Sverige har inte gjort sig skyldig till något brott enligt FN eftersom polisen och politikerna inte visst om något. FN vill inte berätta vad företaget heter.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget