Föraren frias för olyckan i Sveg

Bussen skenade ner i diket och orsakade tre ungdomars död.
Bussen skenade ner i diket och orsakade tre ungdomars död.

Tre unga dog och 38 skadades i bussolyckan 2017. Idag frias chauffören från alla åtalspunkter.

Föraren agerade inte oaktsamt, meddelar tingsrätten.

Klockan elva idag kom domen. Busschauffören frias i Borås Tingsrätt. Den 64-årige mannen stod åtalad för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Men frias från alla åtalspunkter.

Det var i april 2017 som en skolklass var påväg från Skene till Klövsjö när bussen körde av vägen i Sveg.  När olyckan skedde klockan sju på morgonen hade föraren arbetat i ungefär åtta timmar sedan avresan kvällen före - men varken ätit eller druckit under tiden. Mindre än en tredjedel av bussens 58 passagerare satt bältade, konstaterar Statens haverikommission.

Agerade inte straffbart

Tingsrätten konstaterar att det inte finns några yttre omständigheter som kan förklara olyckan. Det kan endast förklaras genom att föraren tillfälligt släppt koncentration på grund av trötthet. Han agerade däremot inte oaktsamt eftersom det inte är bevisat att han borde insett att han var trött, meddelar tingsrätten

Åklagare Mikael Bäckström yrkade för villkorlig dom och böter.
Åklagare Mikael Bäckström yrkade för villkorlig dom och böter.

Kommer gå igenom domen noggrant

"Det är fråga om en omfattande dom och ett mycket omfattande utredningsmaterial. Vi kommer nu att gå igenom domen noggrant och ta ställning till om vi ska överklaga till hovrätten eller inte" säger Stefan Ekeroth, chefsåklagare på åklagarkammaren i Östersund i ett pressmeddelande.

Målsägarbiträde Lars Engstrand är missnöjd med domen.

- Jag och min klient är besvikna över domslutet. Trots att chauffören inte ätit eller druckit så menar tingsrätten att det inte räcker till ett straffrättsligt ansvar. Jag tycker att det här bör prövas i hovrätten, säger Lars Engstrand till TT.

Nu har åklagaren fram till den 8 maj på sig att överklaga till nästa instans, hovrätten, innan domen vinner laga kraft.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget