Förarbevisets påverkan på uthyrningen

Nu krävs ett förarbevis för att kunna köra vattenskoter i sommar – men vad innebär förarbeviset för uthyrningen?

VATTENSKOTER. Foto: MAJA SUSLIN / TT

Från 1 maj i år måste man ha ett förarbevis för att kunna få köra vattenskoter, annars kan man straffas med böter. För att kunna ansöka om förarbeviset måste man ha gått en utbildning godkänd av Transportstyrelsen. Utbildningarna hålls av privata utbildningsanordnare och de som är godkända finns på myndighetens hemsida.

Joakim Rådström hade tidigare Stockholm Jetskiuthyrning som var aktiv förra säsongen men inte kommer starta upp till denna.

– Det finns nästan inga som hyr ut längre. Vi startar inte igen denna säsong på grund av kravet på förarbevis, säger han till Läget.

De fyra skotrarna som tidigare hyrdes ut håller nu på att säljas. Joakim Rådström tror att endast privatpersoner som äger en vattenskoter som kommer skaffa sig förarbeviset. Han ser ingen anledning till att andra skulle göra det nu när det i princip inte finns något att hyra.

För att kunna ta förarbeviset måste man ha fyllt 15 år och gått en utbildning på 15 timmar som avslutas med ett prov. Ansökan görs genom Transportstyrelsens hemsida och kostar 300 kr att få i digital form och ytterligare 200 kr för få ett fysiskt kort.

Bakgrunden till beslutet som Riksdagen fattade under förra året är att användningen av vattenskotrar har ökat och därmed har antalet olyckor ökat.

– Man får ju bort en del idioter som buskör, säger Joakim Rådström om förarbeviset.

Från den 15 maj kommer förarbeviset dessutom kunna omhändertas på plats för exempelvis vårdslös körningen eller körning i otillåtna områden.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget