Föräldrar försökte gifta bort sin 13-åriga dotter – döms

Värmlands tingsrätt.
Värmlands tingsrätt.

En 13-årig flicka skulle giftas bort mot sin vilja och kontaktade då polisen. Nu döms föräldrarna – men mannen som skulle gifta sig med flickan frias.

I december 2015 skrev den 13-åriga flickans föräldrar ett äktenskapskontrakt mellan dottern och en 23-årig man.

Flickan protesterade och tog då kontakt med polisen som hjälpte henne med att komma bort från familjen. Flickan lever idag på hemlig ort.

– Det är enormt starkt av flickan att polisanmäla och det är viktigt att vårt svenska rättsamhälle svarar på det, säger Petra Kyllerman till TT.

Föräldrarna fälldes – men inte den blivande maken

Kontraktet som har rubriken ”Äktenskapskontrakt enligt islamisk lag” innehåller bland annat uppgifter om bröllopsgåvor. Trots detta tycker inte föräldrarna att de har gjort sig skyldiga till att försöka gifta bort sin dotter. De menar att kontraktet kan ses som en slags förlovning.

Föräldrarna döms nu till villkorlig dom av Värmlands tingsrätt för försök till äktenskapstvång. Att de döms till villkorlig dom gör att de slipper fängelse för sitt brott.

Den man som flickan skulle ha gift sig med får inget straff. Det beror enligt domen på att det inte är säkert att han visste att flickan inte ville gifta sig.

Allt fler äktenskapstvång

Antalet anmälda äktenskapstvång har ökat under de senaste åren. Under 2017 anmäldes 90 brott inom området för äktenskapstvång – alltså mer än dubbelt så många som under 2015, då 37 anmälningar gjordes.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget