För 50 år sedan mördades Martin Luther King – vem var han?

Martin Luther King håller sitt berömda tal vid Lincolnmonumentet i Washinton D.C 1963.
Martin Luther King håller sitt berömda tal vid Lincolnmonumentet i Washinton D.C 1963.

I talet ”I have a dream” beskriver Martin Luther King sin dröm om ett samhälle där svarta och vita är lika mycket värda. Fem år senare skjuts han till döds på balkongen till sitt hotellrum.

För att förstå vem Martin Luther King var behöver vi börja i en händelse som ägde rum långt före det att King föddes. Från början av 1600-talet fram till mitten av 1800-talet är slavhandel tillåtet i USA. Likt många andra imperialistiska länder tillfångatar USA människor i Afrika, och sätter dem i arbete som de utför utan lön och under hårda förhållanden.

När slaveriet avskaffas efter inbördeskriget 1861, är 14 procent av den amerikanska befolkningen svarta slavar. Även om det nu är förbjudet med slavhandel, så lever många av de svarta invånarna ett mycket mer begränsat liv än de vita. Det finns lagar som bland annat förhindrar svarta att gå i samma skolor och äta på samma restauranger som vita.

Martin Luther King mottar meddelandet om att han har tilldelats Nobels fredspris, 1964.
Martin Luther King mottar meddelandet om att han har tilldelats Nobels fredspris, 1964.

68 år senare, 1929, föds Martin Luther King i ett kristet hem i Atlanta, Georgia, i ett USA där svarta fortfarande förhindras att rösta i flera delstater. Han får under sin barndom i den amerikanska södern uppleva skillnaden som görs mellan vita och svarta – en dag skickas han hem av sin vita kompis föräldrar som inte tycker att vita och svarta barn borde leka tillammans.

När svarta åker buss får de stå upp, för att lämna sittplatserna åt de vita. Så är reglerna i 50-talets USA, och busschauffören ska se till att reglerna följs.

Den 1 december 1955 får en kvinna vid namn Rosa Parks till slut nog. När en vit man man kliver på bussen vägrar hon helt enkelt att ge upp sin sittplats åt honom. Busschauffören ber henne resa sig, men hon sitter kvar, och arresteras därför senare av polisen.

Rosa Parks besöker Memphis 1995, 40 år efter bussbojkotten.
Rosa Parks besöker Memphis 1995, 40 år efter bussbojkotten.

Rosa Parks vägran att resa sig blir startskottet för kampen mot rasismen. Martin Luther King som tidigt varit engagerad för de svartas rättigheter i samhället, leder efter Rosa Parks arrestering en bussbojkott i staden Montgomery. Bojkotten resulterar i en lag som förbjuder segregation på bussarna.

Efter framgångarna med busstrejken är King med och startar upp den amerikanska medborgarrättsrörelsen, och han blir en viktig förebild. Han driver frågan om de svartas rättigheter i samhället, och leder demonstrationer över hela landet. Flera gånger blir han fängslad för sin aktivism.



Den 28 augusti 1963, i samband med en demonstration för frihet, samlas över 200 000 människor i Washington D.C där Martin Luther King håller talet som har hyllats för både sitt innehåll och retorik.

2014 hade filmen ”Selma” premiär. Det är en skildring av hur Martin Luther King år 1965 leder över 600 personer i en marsch för att uppmärksamma att det fortfarande finns lagar som hindrar många svarta från att rösta.

Marschen som är tänkt att gå mellan städerna Selma och Montgomery, mynnar ut i vad som har kommit att kallas för ”Den blodiga söndagen” – marschen avbryts av polis som går till attack med tårgas och batonger.

Bilder av hur marschens deltagare blir nedslagna av polis sprids i media, och händelsen får stor uppmärksamhet. Året därpå undertecknar den dåvarande presidenten Lyndon B. Johnson ”Rösträttslagen” – en lag som förbjuder diskriminering av svartas rösträtt.

Martin Luther King (mitten) leder marschen mellan Selma och Montgomery 1965.
Martin Luther King (mitten) leder marschen mellan Selma och Montgomery 1965.
En person blir fasthållen av polis under demonstrationen.
En person blir fasthållen av polis under demonstrationen.

En kväll i april 1968 är King i färd med att planera en demonstration, men skjuts till döds på balkongen till sitt hotellrum i Memphis. Två månader senare grips mördaren: James Earl Ray.

Vid gripandet har Ray flera förfalskade pass på sig, och har även genomgått en plastikoperation för att förändra sitt ansikte. Teorier om att någon skulle ha beställt mordet på King har förekommit, men det har inte gått att bevisa.

Mordet på King upprörde många människor världen över, och än idag fortsätter människor föra kampen som King var med och startade – en av dem är hans barnbarn Yolanda Renee King. Här håller hon ett tal inspirerat av "I have a dream", om vapenlagarna i USA.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget