Fondägande bidrar till avverkningen av Amazonas urskog

Svenska sparpengar kopplas till skövlingen av Amazonas regnskog. Detta utan bankkundernas vetskap. Aftonbladet har avslöjat att flera stora banker har investerat i bolag som bidrar till avskogningen i Amazonas.

Listan kan göras lång. Om du är kund med fonder hos Nordea, SEB, Danske Bank, Handelsbanken, de statliga AP Fonderna, Swedbank, Skandia eller Länsförsäkringar bidrar dina pengar till avskogningen av Amazonas. Aftonbladet har intervjuat Jakob König, projektledare på Fair Finance Guide.

Fair Finance guide drivs av Sveriges Konsumenter och deras största finansiär är Sida. Med hjälp av organisationen har Aftonbladet kunnat genomföra granskningen av sju storbanker. Jakob König manar kunder att ta kontakt med sin bank för att få igenom förändring då bankerna föredrar att inte förknippas med dåligheter.

– Om många kunder tar kontakt och säger ifrån har det effekt, säger Jakob König till Aftonbladet.

Granskningen fokuserar på fem bolag som har tydliga kopplingar till exploateringen av Amazonas. Det rör sig om investeringar i företag som producerar soja och kött på skövlad mark. Här nämns köttföretagen JBS och Minerva, sojabolagen Bunge och ADM samt inte minst det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone.

Inte ens fonder som profilerar sig som etiska har avstått från att investera i Amazonasbolagen. SEB har exempelvis placerat pengar i sojabolagen Bunge och ADM – bolag som bevisligen har köpt Amazonassoja enligt en Greenpeace rapport, skriver Aftonbladet.

– Att även hållbarhetsfonder satsar på de här bolagen rimmar illa med vad spararna förväntar sig, säger Jakob König till Aftonbladet.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget