Följderna av gisslandramat i Burkina Faso

Ett gisslandrama i Burkina Faso avslutades med två döda franska soldater och fyra fritagna. Regionen i västra Afrika är konflikthärjad och väntas bli mer instabil.

Två franska soldater dödades i samband med en fritagning av gisslan i Burkina Faso, under natten till fredag. Den franska regeringen uppger att två franska medborgare, en sydkorean och en amerikan fritagits.

Det var förra veckan som de två fransmännen kidnappades under en safariresa i grannlandet Benin. Deras guide hittades misshandlad till döds. Det är ännu inte känt vilka som ligger bakom gisslantagandet.

Frankrikes president Emmanuel Macron hyllar insatsen och uppmärksammar även de två döda soldaternas uppoffringar. Sedan 2012 har Frankrike marktrupper i Sahelregionen i västra Afrika, där Burkina Faso ligger.

Sahelregionen är konflikthärjad. Frankrikes insatser var först riktade mot islamistiska gruppers landvinningar i Mali. Idag omfattas fem nationer, alla tidigare franska kolonier.

Regionen väntas bli ännu mer instabil när flera islamistiska terrorgrupper trycks tillbaka i både Mellanöstern och Nordafrika.

Burkina Fasos flagga.
Burkina Fasos flagga.
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget