Flygande champagnekork anmäls som arbetsskada

Att champagne betyder fest är sen gammalt. Men efter att en flygande champagnekork blivit boven i dramat under en långflygning, kan öppnandet av en flaska bubbel likaväl kopplas till arbetsskador.

Skyddsombudet vill undersöka om det finns flaskor med skruvkapsyl på marknaden som man kan byta till.
Skyddsombudet vill undersöka om det finns flaskor med skruvkapsyl på marknaden som man kan byta till.

Det var under en långflygning med det tyska flygbolaget Tui Fly som en person i besättningen skadades vid öppnandet av en champagneflaska, skriver tidningen Arbetarskydd. Exakt hur svåra skadorna blev framgår inte av handlingarna till Arbetsmiljöverket, men den anställda behövde uppsöka läkare och stå för kostnaderna själv.

Unionens skyddsombud ställer sig kritisk till hur händelsen hanterats av arbetsgivaren, och bedömer den vara en av de allvarligaste på flera år. Hon riktar även stark kritik mot flygplanets kapten för att inte ha visat tillräckligt mycket engagemang trots sin arbetsledande ställning.

"Detta var inget tillbud utan en allvarlig arbetsskada på en anställd under arbetstid vilket hade kunnat leda till en fara för en ung människas hälsa", skriver skyddsombudet i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

Flygbolaget försvarar sig med att det finns tydliga instruktioner för hur en champagneflaska ska öppnas, och att det av informationen framgår att det kan vara farligt att öppna en champagnefalska på grund av det tryck som är både i flaskan och i flygplanet.

En champagnekork som öppnats kan på grund av det höga trycket komma upp i en hastighet över 60 kilometer i timmen. Skyddsombudet vill undersöka om det finns flaskor med skruvkapsyl på marknaden som man kan byta till, och arbetsgivarens förslag är att gå ut med tydligare info för öppnandet till de anställda.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget