Floridas kritiserade gaylag utvidgas

Gymnasielärare i Florida får inte längre undervisa om sexuell läggning eller könstillhörighet.

 I natt beslutade delstaten att utvidga den kritiserade ”Don't say gay”-lagen som tidigare endast gällde låg- och mellanstadiet.

– Det här är en del av Ron DeSantis presidentkampanj, säger statsvetaren Elizabeth Walentin

Floridas guvernör Ron DeSantis.
Floridas guvernör Ron DeSantis.

Floridas skolnämnd har godkänt att delstatens kritiserade lag som gjort det olagligt att undervisa om könstillhörighet och sexuell läggning i skolan ska utvidgas. Floridas guvernör Ron DeSantis var den som låg bakom lagen när den trädde i kraft för låg- och mellanstadiet förra året.

– Det här är en del av Ron DeSantis presidentkampanj. Han vill verka handlingskraftig, a man of action, säger Elizabeth Walentin, statsvetare och PR-strateg.

Kallas ”Don't say gay”

Enligt det nya beslutet kommer lagen gälla även för gymnasielärare. Lagen kallas ”Föräldrars rättigheter i utbildningen” av dem som stödjer den, men kallas ”Don't say gay”-lagen av motståndare för att den gör det svårt att ta upp hbtqi-frågor.

Bråkar med Disney

Ron DeSantis har under de senaste veckorna trappat upp tonläget i flera frågor. Han har precis fått igenom några av landets hårdaste anti-abort lagarna i Florida och är i en öppen konflikt med företaget Disney. Bråket med Disney handlar just om gaylagen i skolan, en lag som Disney vägrat ställa sig bakom.

– Abortlagen, gaylagen i skolan och konflikten med Disney. Allt är till för att han ska synas, säger Elizabeth Walentin.

Donald Trump kan utmanas av Ron DeSantis.
Donald Trump kan utmanas av Ron DeSantis.

Utmanar Donald Trump

Floridas guvernör Ron DeSantis förväntas utmana Donald Trump i primärvalet där presidentkandidaten för det republikanska partiet ska utses.

– Innan primärvalet kommer det vara en tävling mellan Trump och DeSantis om vem som är mest radikal, mest högervriden. Båda har också starka band till Florida eftersom Trump bor i delstaten, så det kommer hända mycket just där, säger Elizabeth Walentin.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget