Florida förbjuder aborter efter vecka sex

Florida har godkänt en lag som innebär att de flesta aborter efter graviditetsvecka sex förbjuds. ”Vi är stolta över att stötta livet och familjen i delstaten Florida”, säger guvernör Ron DeSantis i ett uttalande.

Abort efter vecka sex förbjuds i Florida
Abort efter vecka sex förbjuds i Florida

Lagen om att aborter efter vecka sex ska förbjudas röstades under torsdagen igenom i Floridas underhus. Resultatet blev 70 röster mot 40.

I lagen finns undantag, och det gäller om kvinnans liv är i fara. Abort vid graviditeter efter våldtäkt eller incest kommer fortsatt att vara tillåtna fram till 15:e graviditetsveckan, förutsatt att en kvinna har dokumentation som besöksförbud eller polisanmälan.

Många vet inte om att de är gravida

”Detta förbud skulle hindra fyra miljoner kvinnor i Florida i reproduktiv ålder från att få tillgång till abortvård efter sex veckor – innan många kvinnor ens vet att de är gravida”, säger Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre i ett uttalande.

Enligt Vita huset gå den nya lagen emot grundläggande friheter ”och är i otakt med åsikterna” hos den stora majoriteten av USA:s invånare.

Lagen gäller inte än

Förra året sänktes abortgränsen i Florida från graviditetsvecka 24 till 15. Den nya lagen kommer dock inte att träda i kraft förrän Floridas högsta domstol tar ställning till ett överklagande mot den tidigare 15-veckorsgränsen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget