Flicka bortförd - pappan döms till fängelse

Antalet samtal gällande bortföranden har ökat till den nationella stödlinjen. Förra året fördes en 12-årig flicka utomlands av sin pappa och fyra andra män, trots att hon var omhändertagen av socialtjänsten. Nu döms pappan till grov egenmäktighet med barn.

HALMSTADS TINGSRÄTT - SVERIGES DOMSTOLAR. Foto: Johan Nilsson/TT

Under hösten 2022 fördes en 12-årig flicka bort från sitt familjehem i Halland. Hon var omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga, på grund av våld i hemmet. Efter tre månaders noggrann planering så kidnappades hon av hennes pappa och fyra andra män och fördes ut ur landet.

Pappan döms till fängelse

I tisdags föll domen i Halmstads tingsrätt. Pappan döms till 18 månaders fängelse för grov egenmäktighet med barn. En av de andra männen döms till fängelse i 16 månader för samma brott och de övriga männen döms till villkorlig dom. Männen ska även betala kränkningsersättning till flickan.

 “Vi är nöjda med domen. Det finns dock utrymme att döma till hårdare straff. Vi kommenterar inte i nuläget om vi överklagar eller inte”, skriver kammaråklagare Olof Åberg i ett mejl.

Samtal om bortförda personer har ökat

Efter uppgifter om missförhållanden i hemmet hade flickan och hennes äldre syster omplacerats till olika familjehem. Pappan hade genom kontakt med flickan på bland annat Whatsapp, kunnat kartlägga var hon befann sig. Flickans syster är även bortförd men domen rör endast den yngre systern.

Statistik från Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck visar att antalet samtal till den nationella stödlinjen gällande bortföranden har ökat. Siffror från 2022 visar att 210 personer har bekräftats vara bortförda.

”Detta ska inte tolkas eller likställas med att vi ser en ökning av bortföranden generellt i Sverige”, skriver Isak Hjortzberg, enhetschef på Nationellt centrum.

Svårt att få en helhetsbild

Han säger att det hade behövts mäta systematiskt över tid för att kunna jämföra och fastställa en ökning.

”Sedan behöver man ha med sig att även om detta görs så kommer inte alla bortföranden till myndigheters kännedom vilket gör det svårt att ha en helhetsbild”, skriver Isak Hjortzberg.

Det finns misstankar om att bortgifte ligger bakom bortförandet av flickorna. År 2015 identifierade Migrationsverket att 132 barn som sökte skydd i Sverige var gifta, varav 97 procent var flickor.

Fördes ut ur landet

Enligt polisens utredning har flickorna förts till ett flyktingboende i Tyskland där mamman och syskonen som redan hade lämnat landet, tidigare befann sig. Det sägs vara oklart vart flickorna befinner sig i nuläget men att de verkar befinna sig någonstans i Turkiet.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget