Flera protestaktioner i Stockholm

Under tisdagsmorgonen har flera protester tagit plats i Stockholm. Organisationen Återställ våtmarker ligger bakom några av protesterna.

Återställ våtmarker i anslutning till Västerbron.
Återställ våtmarker i anslutning till Västerbron.

Klimataktivister ur gruppen Återställ våtmarkerna har under morgonen vandrat över Västerbron i centrala Stockholm. En person greps för att inte ha åhörsammat polisens befallning. Den misstänkta frigavs efter att ha identifierat sig, uppger Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen.

Demonstrationen upplöstes - för en stund

Demonstrationen upplöstes på plats. Kort senare ägde en annan demonstration rum i närheten av den första, och enligt polisens presstalesperson är det troligtvis samma människor som återupptagit protesten. Demonstrationen upplöstes 10.45.

Demonstrationer på andra håll

I centrala Stockholm har en annan demonstration ägt rum längs bland annat Strandvägen. Demonstrationen avslutades på Kungsträdgården och är nu upplöst. Inga personer är frihetsberövade.

– Det är ett 10–20-tal personer som deltagit i varje aktion och polisen har fått dirigera om trafiken. Jag vet inte om det finns några fler protester inplanerade, säger Daniel Wikdahl.

Helen Wahlgren, medgrundare och presstalesperson för Återställ våtmarker i en intervju med Läget

Varför protesterar ni mot just torvbrytningen?

– Vi kräver ett omedelbart förbud mot den extremt farliga torvbrytningen. Det är ett oerhört sabotage mot vår jord och politikerna berövar den unga generationens framtidstro.

– Det är ett oerhört enkelt och billigt krav. Enligt IPCC är det den mest effektiva åtgärden för att minska våra utsläpp. Men i vårt land ökar torvbrytningen.

Kommer protesterna fortsätta?

– Vi kommer att fortsätta med våra aktioner varje dag så länge det krävs. Var och en har rätt att vara ute och demonstrera, ger vi vika nu förlorar vi allt.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget