Flera miljarder stulna i cyberoperationer - tros användas till missiler

Flera miljarder dollar ska ha stulits av hackare i Nordkorea.

Sydkoreanska och amerikanska utredare jagar nu pengarna, som Nordkorea uppges tvätta.

Pengarna tros gå till landets illegala missilprogram samt kartläggning av bland annat Sverige.

Nordkoreas cyberoperationer ägnar sig åt bitcoinutvinning, ransomware-attacker och kartläggningar av Sverige.
Nordkoreas cyberoperationer ägnar sig åt bitcoinutvinning, ransomware-attacker och kartläggningar av Sverige.

Via ransomware-attacker och utvinning av bitcoin finansierar hackergruppen APT43 Nordkoreas illegala missilprogram. Under de senaste åren har Nordkorea stulit flera miljarder dollar från kryptovalutaföretag och banker. 100 miljoner dollar stals i januari från kryptovalutaföretaget Harmony i Kalifornien.

Utfryst land

Nordkorea är både ekonomiskt och diplomatiskt ett utfryst land. Den totalitära regimen styr över nyhetsflöde och medier med järnhand. Landet är även på grund av sin aggressiva retorik drabbat av storskaliga sanktioner, främst från västvärlden.

”Jag tror inte att de någonsin kommer att sluta leta efter olagliga sätt att samla in pengar, eftersom det är en auktoritär regim under hårda sanktioner.”, skriver en källa till CNN.

Det har blivit ett säkerhetskrav för Sydkorea och USA att skära av Nordkoreas pengaflöde från kryptovalutor. Pengarna misstänks finansiera landets cyberoperationer, illegala missilprogram och även landets statskassa.

Svenska experter kartläggs

En kartläggning gjord av cybersäkerhetsbolaget Mandiant visar hur Nordkorea även samlar information om bland annat Sverige.

Nordkoreas underrättelsetjänst, RGB, har vid upprepade tillfällen skickat en lista med frågor till svenska experter. Listan handlar om ett av Nordkoreas senaste kärnvapentester. Till skillnad från andra operationer landet ägnar sig åt är listan inte skadlig för datorn där filen öppnas.

Syftet med frågorna är att via svaren från experterna bli hänvisade till andra med nordkoreansk expertis. Det är alltså en kartläggning av vilka som har expertis om Nordkorea, och hur de ser på landet.

Sverige bedöms vara en måltavla eftersom landet länge haft en medlande roll mellan Nord- och Sydkorea. Sveriges tyngd i frågor som rör internationella relationer ska även bidra.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget