Fler vill sluta röka i coronakrisen

Försäljningen av sluta röka-produkter ökar och samtalen till sluta röka-linjer blir fler. Anledningen är att rökare riskerar att drabbas hårdare av covid-19.

Askfat med fimpar.
Askfat med fimpar.

Det är högt tryck på sluta röka-produkter och sluta röka-linjer. Samtalen till Sluta röka-linjen har sedan slutet på mars ökat med omkring 30 procent.

– De flesta som vi har pratat med lyfter coronaviruset som en anledning, säger Annelie Johansson, driftansvarig på Sluta röka-linjen till SVT Nyheter.

Rökning ökar risken för allvarligare symtom vid luftvägsinfektioner, enligt Folkhälsomyndigheten. Studier visar att många som blivit svårt sjuka i covid-19 varit rökare, men Folkhälsomyndigheten har inte tillräckligt med kunskap om sambandet ännu.

Ökad försäljning av sluta röka-produkter

Att många vill sluta röka som följd av coronaviruset märks tydligt hos nätapoteket Apotea. Efter handsprit och huvudvärkstabletter är sluta röka-produkter det som säljer bäst just nu.

– Vi har märkt en 80-procentig ökning av produkter för att sluta röka, säger Apoteas vd Pär Svärdson till SVT Nyheter.

På Apoteket Hjärtat och Apoteket har man inte märkt någon större skillnad i försäljningen, men Kronans Apotek sålde 15 procent fler nikotinplåster i april än samma tid förra året.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen och uppdaterar om riskgrupper och covid-19 på sin hemsida.

Källor: SVT, Folkhälsomyndigheten.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget