Att “tvätta” pengar innebär att man döljer varifrån pengarna kommer. Det är vanligt i den organiserade brottsligheten för att få det att se ut som om att pengar från till exempel narkotikahandeln kommer från en laglig verksamhet.
Fler varningar om penningtvätt än något år tidigare
Idag släppte finanspolisen sin årsrapport för 2021, aldrig tidigare har så många varningar om penningtvätt anmälts. Enligt polisen beror detta på att deras arbete har förbättrats.

Kraftig ökning 2021
Under 2021 mottog polisen 37 500 misstankerapporter om penningtvätt. Det betyder att det vid 37 500 tillfällen förra året fanns misstankar om penningtvätt. Det är en ökning med mer än 50% från året innan. Enligt polisen beror det bland annat på att man gjort förbättringar i rapporteringen som gjort det lättare att rapportera ett brott. På polisens hemsida har Linda H Staaf uttalat sig om läget.
"Vi har gjort flera satsningar på det här området, bland annat har vi ökat antalet medarbetare som jobbar mot penningtvätt och den grova brottslighet som pengarna härrör ifrån. Brottsligheten förändras ständigt med nya modus och för att hålla jämna steg behöver de brottsbekämpande myndigheterna rätt verktyg och information behöver kunna delas eller inhämtas effektivare."
Polisen arbetar tillsammans med andra myndigheter för att kunna ligga före de kriminella. Under året har det kommit ytterligare förslag på hur myndigheterna ska kunna samarbeta för att få stopp på penningtvätten.











