Fler väntas gå på damallsvenskan efter VM-succén

Sommarens världsmästerskap i fotboll slog rekord i antalet TV-tittare. Arrangörerna för damallsvenskan hoppas nu på att VM-febern smittar av sig på den svenska damfotbollen.

– Vi tror och hoppas att publikantalet kommer lyfta nu efter VM, säger Siri Frimodig, marknadsansvarig för Elitfotboll dam.

Hedda Krutmeijer är på Mosebacke för att supporta svenska landslaget under semifinalen.
Hedda Krutmeijer är på Mosebacke för att supporta svenska landslaget under semifinalen.

Världsmästerskapet i fotboll är slut för denna sommar. Sveriges damlandslag flög hem från Australien med en bronsmedalj vilket blir damernas fjärde medalj i VM:s historia. Engagemanget för årets VM har varit rekord stort med nästan två miljarder TV-tittare välden över.

På lördag drar damallsvenskan igång igen efter sommaruppehållet och arrangörerna hoppas att VM:s stora tittarsuccé smittar av sig på resterande säsong.

– Många hade inte chansen att åka till Australien och Nya Zeeland men nu har man chansen att se några av stjärnorna på hemmaplan, säger Elitfotboll dams marknadsansvarige Siri Frimodig.

Mer pengar i de europeiska ligorna

Efter förra årets Europamästerskap i England ökade publiksiffrorna för den engelska ligan kraftigt och för de andra stora damligorna på kontinenten har fler och fler bänkat sig för att se damerna spela. För damallsvenskan har utvecklingen inte varit lika brant. Enligt svenska fotbollsförbundet låg publiksnittet förra året under 1000 åskådare. Elitfotboll dam marknadsansvarige Siri Frimodig menar att ligans ekonomi påverkar utvecklingen.

– Om man jämför sig med andra ligor runt om i världen finns det enorma pengar som damallsvenskan inte har. I och med att kvinnligt idrottande är på väg framåt finns det nu möjlighet att investera i fotbollen samtidigt som vi växer, säger hon.

Fotbollsfeber efter VM

På flera platser runt om i Sverige samlades fotbollssupportrar för att se damerna kämpa till sig en medalj i världsmästerskapet. Hedda Krutmeijer har varit fotbollsfantast sedan barnsben och är en av många hundra som samlades på Mosebackes terass för att se damerna spela semifinal. Den här morgonen råkade Sverige på en tung förlust mot Spanien. För Hedda tar inte fotbollsfebern slut för att VM är över utan i höst är det damallsvenskan hon kommer att följa.

– Jag tror absolut att intresset för damallsvenskan kommer att öka efter efter sommarens VM. Jag såg själv en ökning av supportrar på damallsvenskans matcher efter både förra VM:et och EM:et, säger hon.

Hammarby toppar publiksnittet

Hedda är har varit Hammarbyare så länge hon kan minnas och på senare år har det varit Hammarbys damer hon följt. Hon har säsongskort på Kanalplan och försöker se varje hemmamatch som laget spelar. För henne är det både fotbollen och gemenskapen på läktaren som lockar henne till Hammarbys matcher. Laget utmärker sig i damallsvenskan med flest supportrar i publiken och har lyckats bygga upp en supporterkultur.

– Supporterkulturen är nästan viktigare än själva fotbollen när man går på matcherna. Man går dit för polarna och fotbollen. Hammarby har verkligen satsat på damsidan vilket märks i mängden supportrar, säger hon.

Hedda Krutmeijer försöker gå på Hammarbys alla hemmamatcher.
Hedda Krutmeijer försöker gå på Hammarbys alla hemmamatcher.

”Vi tar fanbilder med spelarna”

Ett ökat intresse för damallsvenskan kan inspirera yngre tjejer till att våga drömma om en framtid som fotbollsproffs. När supportern Hedda Krutmeijer växte upp hade hon inga kvinnliga förebilder inom fotbollen. I och med att fotbollskulturen vuxit kring damallsvenskan har hon själv sett en förändring för den yngre generationen och deras förebilder.

– Min 8-årige brorsdotter spelar i Hammarbys knattelag. När vi två går på allsvenskan ihop för att se tjejerna spela tar vi massa fanbilder med spelarna, säger hon.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget