Fler våldtäktsbrott anmäls

Statistik visar att antalet sexualbrott ökar. Samtidigt anmäler allt fler när övergrepp sker.

Det är svårt att mäta antalet sexualbrott när de inte anmäls.
Det är svårt att mäta antalet sexualbrott när de inte anmäls.

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som tar fram fakta och statistik om brottslighet, och har som mål att sprida kunskap om hur man förebygger brott. Enligt siffror från Brå anmäldes 22 000 sexualbrott under 2017, där ungefär en tredjedel av dom var våldtäktsfall. Av de anmälda våldtäkterna förra året var 92% mot kvinnor/flickor och 8% mot män/pojkar.

Samtidigt ökar också antalet anmälningar om våldtäktsbrott. För tio år sedan anmäldes cirka 5400 våldäkter, jämfört med cirka 7400 förra året.

Så vad beror denna ökning på?

Bland annat ser man att förändringar i lagen om sexualbrott gjort att fler övergrepp kan klassas som våldtäkter. Till exempel ändrade man lagen 2013 så att man som offer inte behövt göra fysiskt motstånd när övergreppet skedde för att det faktiskt ska räknas som våldtäkt. Mycket pekar dessutom på att man, genom att prata mer om sexuellt våld, också gör det lättare att anmäla brott när de sker.

Men eftersom många fortfarande inte vågar anmäla våldtäkter finns det ett stort mörkertal i statistiken. Det betyder att det förmodligen är många fler som varit med om desssa brott än vad som syns i statistiken.

Om du blivit utsatt för sexualbrott bör du anmäla detta till polisen. Har det hänt nyligen kan man undersökas på vårdcentral eller sjukhus för att samla in bevis, i form av DNA, klädfiber, hår med mera. Dessa bevis sparas sedan två år om du inte känner dig redo att göra en polisanmälan på en gång.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget