Fler unga män reflekterar över alkohol efter metoo

En undersökning av IQ visar att fler unga män tänker på sitt beteede när de är alkoholpåverkade efter metoo.

- Vi vill sätta fokus på att alkohol är en parameter i den här debatten, säger Karin Hagman, vd för IQ.

Undersökningen visar att 35 procent av männen som deltagit tänker mer på hur de beter sig mot andra under alkoholpåverkan efter metoo.
Undersökningen visar att 35 procent av männen som deltagit tänker mer på hur de beter sig mot andra under alkoholpåverkan efter metoo.

Den fristående organisationen IQ, startad av Systembolaget har tillsammans med Sifo gjort en undersökning angående sex, relationer och alkohol med 1065 unga personer mellan 18 och 25 år.

35 procent av de män som deltagit i undersökningen svarar att metoo-debatten har fått dem att reflektera över hur de beter sig mot andra när de är alkoholpåverkade.

- Det metoo-debatten har bidragit till är fantastiskt, men frågan om alkoholens roll var knappt närvarande, säger Karin Hagman.

Förväntningar på killar

Den feministiska organisationen MÄN står tillsammans med Unizon bakom jämställdhetsmaterialet Machofabriken som riktar sig till unga killar och män. Machofabriken är ett metodmaterial för personer som jobbar med unga mellan 13 och 25 år. Ett verktyg för ökad jämställdhet.

- En av våra allra första övningar handlar om att sätta ord på de vanligaste förväntningarna på killar. Vissa saker återkommer, som att man ska vara stark och inte vika ned sig. Att man ska tåla att dricka mycket alkohol brukar också vara en återkommande förväntning, säger Nathan Hamelberg, metodutvecklare på MÄN.

- Alkohol påverkar människor att gå över andras gränser och gör att du får sämre koll på dig själv och din omgivning. Alkohol gör det också svårare att läsa av andras signaler, säger Karin Hagman.

I frågan om samtycke dyker alkohol ofta upp, och just svårigheten att läsa av andras signaler, berättar Nathan Hamelberg.

- Dels det men också omvänt. Om någon är berusad kan de vara så påverkade att de inte kan samtycka. Att ha sex med en person som är medvetslös eller redlöst berusad är en olaglig handling, något som har förändrats i och med samtyckeslagen, säger Nathan Hamelberg.

Han tror att det finns ett behov hos unga män att prata mer om samtycke.

- Oftast är det större risk att killar beter sig på ett sätt som går över andras gränser eftersom det finns en förväntan på killar att de ska vara erövrare och att de ska prestera. Vuxna kan tycka att det är jättesvårt att prata med unga om det här och det behöver avdramatiseras.

I undersökningen svarar 41 procent av kvinnorna att de under alkoholpåverkan hamnat i sexuella situationer de tyckt varit obehagliga.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget