Fler unga läser nyheter - helst på Instagram

Instagram är nu ungas vanligaste plattform för nyheter. Men även den totala nyhetskonsumtionen för unga ökar på alla plattformar.

– Man vill veta vad som händer i världen, säger Rebecka Norberg, 17 år.

Fler människor 2022 hade tillgång till digitala prenumerationer än tidigare.
Fler människor 2022 hade tillgång till digitala prenumerationer än tidigare.

Nyheter på instagram

Bland unga mellan 15 och 24 år uppger 47 procent att de tar del av nyheter på Instagram. Det är fler som använder Instagram för nyheter dagligen än någon annan plattform i den åldersgruppen, det visar Mediebarometern 2022 från Göteborgs Universitet.

Jämfört med 2021 ökar räckvidden till unga hos samtliga traditionella medier som är med i undersökningen. Enligt forskarna som utför undersökningen kan pandemin, kriget i Ukraina och stora idrottsmästerskap ökat efterfrågan på nyheter.

– Jag vill ändå hänga med och förstå vad alla pratar om. Det känns som det händer mycket runt om i världen, säger Rebecka Norberg, 17 år.

Skärm eller papper

Tillgången till prenumeration på dagstidningar i hushållen hos unga ligger på 14 procent. Den yngre delen av gruppen, 15-19 åringar, hade i större utsträckning papperstidningar hemma. Det förklaras med att det är yngre som bor med föräldrar som har en prenumeration.

– Jag läser inga papperstidningar men de finns ofta hemma hos oss. Ibland läser jag istället de artiklar som kommer upp i mina sociala medier, säger Rebecka Norberg.

Ungas vanligaste nyhetsplattform var år 2022 Instagram.
Ungas vanligaste nyhetsplattform var år 2022 Instagram.

Korta nyheter

Tiktok är ett av medierna där nyhetskonsumtionen hos unga ökar. Användningen av mediet har på senare år ökat och flera nyhetsredaktioner har valt att skapa egna konton.

– Jag följer Aftonbladet på Tiktok och där kommer även Lilla aktuellt och liknande upp på min ”for you page”. Korta videos passar min koncentrationsförmåga bäst, säger Rebecka Norberg.

Traditionell media för unga

SVT är av de traditionella medierna den plattform som når flest unga. 21 procent av unga läser eller tittar på nyheter via SVT varje dag. Det är mindre än dagliga användningen av hela befolkningen där hälften nås av SVT dagligen. Rebecka Norberg tror att det kan bero på bristen av ung representation i SVT:s nyheter.

– Jag brukar inte se så många jämnåriga i nyheterna om inte det är något speciellt som hänt just dem. Just nu handlar det mest om vad som händer runt i världen och typ Sveriges NATO ansökan.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget