Fler skalv än väntat i Malmberget

Mellan januari och mars rapporterades 21 skalv från gruvan i Malmberget, vilket är fler än tidigare. Ökningen var oväntad, och skalven är aldrig helt riskfria.

Gällivare, Malmberget
Gällivare, Malmberget

Den senaste tiden har LKAB som håller i gruvdriften i byn Malmberget i Norrbotten fått in fler rapporter än vanligt om så kallade seismiska händelser i berget. Dessa uppstår när man gör stora sprängningar i berget som i sin tur kan leda till skalv och skakningar i berggrunden, förklarar LKAB på sin hemsida.

Tomas Larsson, ordförande i fackklubben Gruvfyran, berättar för SVT Norrbotten att även om ras och skalv tillhör vanligheterna när man jobbar under jord så innebär det alltid en risk. Risken för ras blir dessutom större ju längre ner i berget man jobbar. Därför menar han att det är viktigt med noggrann övervakning av seismisk aktivitet.

Fredrik Björkenwall, presschef på LKAB, säger att de jobbar förebyggande för att minimera risker för de som jobbar i gruvan och att de kontrollerar berget.

– Om vi bedömer att berget har hög aktivitet och att ett eller flera områden inte bör beträdas så stänger vi av dessa, berättar han för SVT Norrbotten.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget