Fler partier vill förbjuda omvändelseterapi

Fler partier vill göra det olagligt att tvinga bort hbtqi-personers identiteter. Moderaterna och Centerpartiet gör nu sällskap med Liberalerna bland dem som vill införa ny lagstiftning. Det rapporterar Ekot.

Bilden är en arkivbild från ett pridefirande i Oslo 2018.
Bilden är en arkivbild från ett pridefirande i Oslo 2018.

Att tvinga hbtqi-personer att bli heterosexuella eller att förneka sin könsidentitet kallas för omvändelseterapi. Det kan till exempel vara familjemedlemmar eller religösa ledare som begår de övergreppen mot en ung hbtqi-person.

– Det är naturligtvis helt fel och en väldigt apart uppfattning i ett modernt samhälle, säger Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin till Ekot.

Regeringen har tidigare gett Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor i uppgift att ta reda på hur stort problemet är i Sverige. De kom fram till att frågan borde tas vidare och eventuellt bli ny lagstiftning. Därför utreds det nu av Justitiedepartementet.

Tidigare har Liberalerna varit för en kriminalisering av omvändelseterapi och nu får de sällskap av Centerpartiet och Moderaterna.

– Vi tycker det ska vara ett förbud för att Sverige ska vara ett tolerant land där sådana här dumheter inte ska ske, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell till Ekot.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget