Fler lediga jobb än någonsin - så lyckas du med jobbsökandet

Nedräkningen till studenten har börjat och många börjar bli redo inför nästa kapitel med jobb eller plugg. För dig som inte känner dig redo för studier på högskola eller universitet än, finns det nu rekordmånga lediga jobb att söka. De hetaste yrkena framöver finns inom handel och vård och omsorg.

Under tisdagsförmiddagen höll arbetsmarknad- och jämställdhetsminister Eva Nordmark en pressträff om läget på arbetsmarknaden. 180 260 lediga jobb låg uppe på Arbetsförmedlingens platsbank på tisdagsmorgonen, vilket är fler lediga jobb än någonsin förut.

”Det är på en historisk nivå. Aldrig tidigare så har vi haft så många lediga jobb i Sverige”, sa Eva Nordmark under pressträffen.

Utöver jobb inom handel och vård och omsorg finns det många lediga jobb inom utbildning, IT, hotell, restaurang och service.

Maja Cansund Wedeborg, 18 år tar studenten från samhälls- och beteendevetenskapsprogrammet i juni.
Maja Cansund Wedeborg, 18 år tar studenten från samhälls- och beteendevetenskapsprogrammet i juni.

Maja Cansund Wedeborg är 18 år och bor i Nybro i Småland och läser sista året på samhälls- och beteendevetenskapsprogrammet på Stagneliusskolan i Kalmar. Hon har jobbat inom restaurangbranschen tidigare, men jobbar nu extra inom socialpsykiatrin parallellt med studierna.

– Jag fick ett jobb inom LSS förra sommaren via min kusin som jobbade på en annan enhet där. Genom min chef där fick jag ett jobb inom socialpsykiatrin. Jag jobbar extra där nu och har sommarjobb där i sommar, säger hon till Läget.

Hon trivs bra på jobbet och skulle rekommendera alla att någon gång testa att jobba inom vården.

– Jag tycker att man får se verkligheten ur ett annat perspektiv. Ibland ser man sånt man inte tror finns och förstår att allas verklighet inte ser ut som ens egen. Det är väldigt trivsamt att jobba med att hjälpa människor som verkligen behöver och uppskattar det.

Till hösten har Maja sökt in till sjuksköterskeprogrammet i flera olika städer i Sverige.

– Skulle jag inte komma in tror jag att jag vill fortsätta jobba inom vården, säger hon.

Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.
Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Så lyckas du med jobbsökandet

Läget pratar med Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, som delar med sig av sina bästa tips för att lyckas med jobbsökandet efter studenten.

– Titta på vilka jobbannonser som ligger ute redan nu, och få inspiration därifrån. Det kan hända att ett företag inte har en annons ute, men då kan du alltid skicka in en spontanansökan eller presentera dig på plats.

Hur får jag jobb om jag inte har erfarenhet eller utbildning?

– Du behöver inte känna press att ha ett långt CV, det är bara bra att hålla det kort. Fokusera hellre på ditt personliga brev, där du svarar på frågorna: Vem är du som kollega? Vad kan du i relation till jobbet du söker? Varför är du intresserad av just den här tjänsten eller den här arbetsgivaren? Du kanske har hört mycket gott om arbetsplatsen eller tycker arbetsuppgifterna verkar intressanta? Intresse och engagemang är det som får arbetsgivarna att haja till!

Sista steget - arbetsintervjun

Du kan söka på nätet efter vanliga intervjufrågor för att på bästa sätt förbereda dig inför din arbetsintervju, eller göra Arbetsförmedlingens test: Vad ska jag jobba med?

Känner du stress inför om ditt yrkesval verkligen är rätt för dig? Oroa dig inte. Inget är hugget i sten! Ellinor Wassberg förklarar:

–  Förut hade man bilden av att man väljer ett yrke och jobbar med det resten av livet. Så behöver det inte vara! Det går alltid att byta yrke och bransch många gånger under ditt yrkesliv. Välj det du vill göra här och nu.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget