Fler kvinnor än män på lastbilsförarutbildning

På Grönlunds yrkesutbildningar i Hudiksvall är just nu 12 av 18 deltagare kvinnor. Är det ett trendbrott i ett mansdominerat yrke?

Trafikkontroll på Taraldrud trafikstation.
Trafikkontroll på Taraldrud trafikstation.

Ungefär 94 procent av landets lastbilsförare är män enligt Arbetsförmedlingen, rapporterar SVT Nyheter i Gävleborg. Samtidigt är tjejer populära i branschen säger Eva Magnusson, ansvarig för arbetsmarknadsutbildningar på Arbetsförmedlingen i Gävleborgs län.

– Tjejer är generellt väldigt populära nu. Man ser att de är mer rädda om bilen, de kör försiktigare, i allmänhet är de kanske noggrannare.

Och arbeten finns. Lastbilsförare är ett bristyrke där det över en tioårsperiod kommer att behövas drygt 50 000 nya förare i landet enligt Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. Eva Magnusson uppskattar att under de kommande fem åren kommer att behövas 200–300 nya förare i Gävleborg och hon ser gärna att könsfördelningen jämnas ut ytterligare. Idag går det enligt rikssnittet drygt 17 män på varje kvinnlig lastbilschaufför.

– Det här försöker vi naturligtvis jämna ut, säger Eva Magnusson.

På den sex månader långa yrkesutbildningen för att bli lastbilschaufför brukar två till tre av deltagarna vara kvinnor. Nu är det alltså 12 av 18 som är det. Om det är början på en ny trend återstår att se. Grönlunds verksamhetschef Jill Sundberg uppger till SVT att hon tror att tv-program där man ser tjejer i yrket hjälpt till att skapa ett intresse.

19-åriga studenten Linnea Backlund är däremot tvärsäker på att fler kvinnor kommer lockas till yrket.

– Personligen har jag väldigt många yngre tjejkompisar som vill köra lastbil så jag är hundra procent säker, säger hon.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget