— Det är hisnande vilka förändringar som sker, säger Åke Lindström, biologiprofessor vid Lunds universitet.
Svarthakad buskskvätta, brandkronad kungsfågel, ägretthäger och vitstjärnig blåhake hör till de nyare arterna på svensk mark.
Aldrig förr har det funnits så många olika fågelarter i Sverige. På grund av stigande värme får vi fler arter i allt högre takt. Vissa fågelskådare har lyckats se några av de nya arterna men bland de flesta vanliga svenskar är chansen ännu liten att till exempel se en vitstjärnig blåhake.
Utslagna av värmechock
— Det är en komplex bild. Jag tycker inte att det generellt är oroväckande hur klimatet påverkar de svenska fåglarna, det vill jag inte säga, men det finns fågelarter som med stor sannolikhet kommer att drabbas av ett varmare klimat.
Medan vissa arter trivs i värmen är det andra som skyr det upphettade klimatet.
—Det är dem vi på lite längre sikt oroar oss för när kalfjällen växer igen – de har ingenstans att ta vägen, säger Åke Lindström och fortsätter:
— Blir det för varmt så klarar man kanske inte av att arbeta lika hårt. Man kanske inte klarar av att föda upp ungarna – de jobbar ju hårt under botiden. Det kan också vara så att det blir för varmt för ungarna i boet. Det här inget vi vet säkert vilken mekanism som styr varje art.