Fler åtal kan vänta för Donald Trump

Imorgon ska Trump upp i rätten i New York. Men även andra åtal kan vänta den före detta presidenten.

Här är listan.

En Trumpsupporter vinkar åt föbipasserande utanför Trump International Golf Club i Florida.
En Trumpsupporter vinkar åt föbipasserande utanför Trump International Golf Club i Florida.

På tisdag ska Donald Trump inställa sig i rätten i New York. Åtalet rör betalningar gjorda till den före detta porrfilmstjärnan Stefanie Clifford. De exakta åtalspunkterna är hemligstämplade men tillkännages på tisdagen.

Men flera andra utredningar mot Trump pågår – och fler åtal kan vänta. Inget av rättsfallen tros påverka Trumps rätt att få ställa upp i presidentvalet 2024.

Mar-a-Lago

Efter att Trump avgick som president hittades hemligstämplade dokument i hans privatbostad Mar-a-Lago i Florida. Justitiedepartementet utreder fallet. Flera av brotten som utreds betraktas som grova.

Federala utredningar – valet 2020

Federala åklagare granskar misstankar om att Trump ska ha försökt påverka resultatet i presidentvalet 2020. Misstankarna rör valet i flera delstater. Bland annat misstänks Trump ha utövat påtryckningar mot officiella representanter.

Delstaten Georgia

Åklagare i Georgia utreder ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger. I samtalet uppmanade Trump honom att ”hitta de 11 780” röster som saknades för att ge Trump vinsten i Georgia.

Delstaten New York

Delstaten New Yorks chefsåklagare Letitia James har stämt Trump för att ha vilselett skattemyndigheter, och kräver 250 miljoner dollar i skadestånd. Stämningen handlar om att Trump ska ha uppgett felaktiga värden på sina fastigheter för att få skattelättnader och lån. Det civilrättsliga målet inleds i oktober.

Anklagelse om våldtäkt

I ett annat civilrättsligt mål anklagas Trump för att ha våldtagit en tidningskolumnist i mitten av 1990-talet. Målet inleds i april. Trump nekar till anklagelserna och hävdar att han aldrig har träffat kvinnan.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget