Flaskan som gav fyra års fängelse

Idag kom domen mot den 25-årige man som sålt fentanyl i nässprejflaskor. Åtta personer dog av drogen, och mannen och hans bror döms för vållande till deras död.

En 25-årig man döms till fyra års fängelse för vållande till annans död i Högsta domstolen, som gör samma bedömning som både hovrätt och tingsrätt gjort tidigare. Mannen har tillsammans med sin bror sålt fentanylliknande droger i nässprejflaskor.

Bröderna sålde fentanylanaloger i nässprejsflaskor.
Bröderna sålde fentanylanaloger i nässprejsflaskor.

Två bröder, en 25-åring och en 36-åring, åtalades för vållande till annans död i åtta fall. Båda bröderna överklagade domen till hovrätten, 25-åringen överklagade sedan ensam till Högsta domstolen, HD. Alla tre instanser: tingsrätt, hovrätt och HD, anser att bröderna är skyldiga.

Bröderna drev en nätbutik tillsammans där de sålde fentanylanaloger, vilket är preparat som liknar det smärtstillande läkemedlet fentanyl. Åtta köpare dog efter att ha överdoserat drogen. I vanliga fall kan inte säljare dömas för vållande till annans död om en köpare dör av drogen – men det som blev avgörande i det här fallet var förpackningen.

I och med att drogen såldes i nässprejflaskor var den svår att dosera. Varje näsdusch innehöll lika mycket fentanylanalog. Därför kunde köparen inte styra över hur mycket knark hen fick i sig. Och detta ledde till att åtta personer dog.

Man bedömde att säljarna inte kunde ta ansvar för hur mycket fentanylanalog de fick i sig, och därför hamnade ansvaret på säljarna. Köparna valde förvisso själva att använda drogen, men att sälja drogen i en sådan förpackning bedömer HD ändå som olagligt, eftersom det inneburit ett "otillåtet risktagande". HD anser dessutom att 25-åringen förstått att det fanns en risk för att produkten de sålde skulle kunna ge dödlig utgång.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget