Fjärde SM-guldet på åtta år – Växjö är bäst igen

Det var aldrig något snack. Växjö tog först hem seriesegern i SHL, och igår kväll säkrade smålänningarna SM-guldet efter att ha vunnit finalserien mot Skellefteå med totalt 4-1 i matcher. Det innebär att Växjö Lakers är obesegrade när det kommer till SM-finalserier.

Växjö jublar med sina fans.
Växjö jublar med sina fans.

Växjö Lakers är svenska mästare i ishockey – igen. Under måndagskvällen vann laget mot Skellefteå med 3-0 på hemmaplan, och kunde därmed fira sitt fjärde SM-guld med fansen i Vida Arena. Alla fyra guld har tagits sedan 2015, och faktum är att man vunnit alla de fyra SM-finaler man spelat. Att ta fyra SM-guld på den här korta tiden har ingen svensk klubb lyckats med på nästan 50 år. Det senaste laget som gjorde det var Brynäs, som mellan 1970 och 1977 vann fem SM-guld.

Gick upp i SHL 2011

Växjö Lakers är en relativt ung klubb i sammanhanget. Föreningen bildades 1997 efter att förlagan Växjö HC gått i konkurs. Laget fick börja om i division 4, men sedan dess har Växjö Lakers bara tagit sig uppåt i seriesystemet och aldrig ramlat ur någon serie. 2011 tog man klivet från den näst högsta serien till den högsta, och har stannat i SHL sedan dess.

Vinnande kapten

Det finns två spelare i årets upplaga av Växjö som var med och vann klubbens första SM-guld 2015. Forwarden Robert Rosén är den ena, och den andra är Växjös lagkapten, Erik Josefsson. 36-årige Josefsson är uppvuxen i Gislaved i Småland, och kom till Växjö Lakers 2008. Efter det har han aldrig spelat någon annanstans.

Lagkapten Josefsson firas av sina lagkamrater.
Lagkapten Josefsson firas av sina lagkamrater.

Erik Josefssons fjärde SM-guld tar honom ett snäpp närmre sin egen tränare när det gäller antal SM-guld som spelare. Växjös tränare Jörgen Jönsson tog fem SM-guld under karriären som spelare, alla med Färjestad. Han var också med som assisterande tränare när Växjö vann sitt förra guld, 2018. Årets titel är Jörgen Jönssons första som huvudtränare.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget