Finland släpper på restriktioner

Finland är det nordiska land som har klarat sig bäst i Norden under coronakrisen. Endast 64 personer har dött och landets hälsosäkerhetsdirektör, Mika Salminen, säger till DN att det är tack vare restriktionerna som man har klarat krisen så pass bra.

Coronastrategin i Finland går in i en ny fas.
Coronastrategin i Finland går in i en ny fas.

Finland har haft en väldigt annorlunda strategi än Sverige i hanteringen av coronakrisen. Landet har infört strikta restriktioner på rörelse och det har skett nedstängningar i hela landet. Idag öppnar man upp landets folkrikaste län Nyland. Mika Salminen berättar för DN att man inte kan hålla restriktionerna i landet för länge, både ur ett ekonomiskt perspektiv men också sett till bekämpningen av smittspridningen.

– Om vi håller på med dem för länge kommer en andra våg. Det kan bli lika illa som om vi inte hade gjort något alls, säger han till DN.

Mika Salminen menar att skillnaden i Sveriges och Finlands dödsantal inte handlar om att man är i olika faser av epidemin.

– Vår bedömning är nog att vi har lägre dödstal därför att vi har lyckats bromsa epidemin. Restriktionerna har fungerat, säger han.

Trots att man enligt Salminen har lyckats bromsa epidemin menar han att det nu kommer handla om riskhantering. Den nya fasen kommer innebära att befolkningen coronatestas. Idag testas 2000-2500 personer dagligen och man har en kapacitet att testa upp till 5000 personer per dag. Han utesluter inte en andra våg av smittan men säger att den i regel är mildare.

– Nu gäller det att försiktigt öppna upp med bromsen på.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget